Az Egyetem megnyitja kapuit: Füvészkert - a 250 éves Nemzeti érték!

AG
AD
MH
MZ
AM
50 résztvevős
ELTE Füvészkert
Illés utca 25.
1083 BUDAPEST
Illés utca 25. 1083 BUDAPEST

Térkép megtekintése

Online
Látható link a résztvevők számára
A regisztráció határideje lejárt.
„Az Egyetem megnyitja kapuit” sorozat keretében az ELTE nagy múltra visszatekintő épületeinek, helyszíneinek történetét és rejtett kincseit mutatjuk be. Az Alumni Kártyával rendelkezők a szakvezetésen ingyen vehetnek részt, számukra a belépőjegy ára is kedvezményes: 960 Ft, nyugdíjasok számára 720 Ft. A vezetést Papp László botanikus tartja, 2022. június 11-én, 13 órakor.

Az online séta felvétele máris elérhető ELTE Youtube / Alumni csatornán

A helyszíni sétára kérjük regisztráljon (ld. oldal alján) és a helyszínen várjuk szeretettel!

Az ELTE Füvészkertje a napokban kapta meg a Kiemelkedő Nemzeti érték elismerért, fennállásának 250. évfordulója alkalmából. Az egyik legrégebbi közép-európai botanikus kert, mely ma az Egyetem által 1847-ben vásárolt Festetics-telken áll. A kert elődjét még a Nagyszombati Egyetemen létesítették 1771-ben, és oktatási-kutatási célokat szolgált: az orvos- és gyógyszerészképzést segítette, de emellett a magyar flóra kutatása is a feladatai közé tartozott. Az Egyetem Budára kerülésével a Füvészkert folytatta működését – előbb Budán, majd Pestre költözött a Ferencesek kolostorkertjébe, később pedig a Múzeum körútra. 1847-től pedig a mai helyén működik: ekkor költöztették az Illés utcába József nádor támogatásával.

A területen ma több épület található: egyik közülük a feltehetően Pollack Mihály által tervezett egyemeletes, kora klasszicista vadászkastély (ma az igazgatóság, a könyvtár és az irodák találhatók itt), mely már a telek megvételekor is itt állt. A 19. század második felében a Klinikák építése miatt ugyan a Füvészkert mérete csökkent, de nagyarányú fejlődésnek is indult: 1864–65-ben felépült a Pálmaház, 1893-ban pedig az országban ma is egyedülálló Victoria-ház.

Sorozatismertető

1 kedvel
1080 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Egyetem Megnyitja Kapuit

ELTE Füvészkert

Illés utca 25. 1083 BUDAPEST

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

pén.

24

máj.

Alumni Operaest - Melis 100

ELTE Aula Magna (Egyetem tér 1-3., I. em.)

Budapest

ked.

28

máj.

Meet ELTE in Stockholm, Sweden

TBA