Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Újabb ranking eredmények! Két területen is vezet az ELTE

Hírek

-

2020.07.13

A tudományos kollaborációk és a nyílt hozzáférés indikátorai alapján is az ELTE lett a legjobb magyar intézmény a CWTS Leiden 2020-as rangsorában.

A CWTS Leiden Ranking idén a szokásosnál két hónappal később jelent meg a koronavírus-járvány okozta kihívások és a szervezet adatbázisának frissítésével kapcsolatos feladatok miatt. Míg a 2019-es értékelésben 56 ország 963 felsőoktatási intézménye szerepelt, idén már 65 ország 1176 egyeteme került fel a listára.

A Leiden Ranking 2020 az intézményekben dolgozó oktatók-kutatók publikációinak számát és idézettségét (Scientific impact), az intézmények szerzőinek nemi megoszlását (Gender), a publikációs együttműködéseket (Collaboration) és a nyílt hozzáférésű publikációk számát (Open access) veszi figyelembe, és az indikátorok alapján egyedi rangsorokat képez. Ezek közül a nyílt hozzáférés és a nemek aránya indikátorokat idén vezették be a lista szerkesztői. A négy indikátor alapján felálló listák hat fő tudományterületre oszthatók. A 2020-as listák az egyetemek 2015–2018 közötti publikációs tevékenységét veszik számításba. A felmérés módszertanáról és az indikátorokról ezen az oldalon olvashat bővebben angol nyelven.

A 2020-as értékelésben a tudományos együttműködések és a nyílt hozzáférés indikátorok alapján a magyar egyetemek közül az ELTE áll az első helyen. A nemzetközi kooperációban születő közlemények arányát tekintve az ELTE a 87. a világranglistán,

míg a nyílt hozzáférésű publikációk arányát figyelembe véve a 102. helyen szerepel. 

A Leiden Ranking 2020-as részletes eredményei ezen az oldalon böngészhetők, a lap tetején legördülő menüből választható ki, hogy a négy fő indikátor közül melyik alapján készült listát szeretnénk megtekinteni. Az ELTE-re vonatkozó idei adatok ebben az összefoglalóban olvashatók.

A nemzetközi élmezőnyben egyébként idén először több kínai, mint egyesült államokbeli egyetem szerepel, az abszolút első helyen mind a négy fő indikátor szerint a Harvard Egyetem áll.

A ELTE rendre előkelő helyen szerepel a mértékadó  nemzetközi ranglistákon, erről folyamatosan frissülő összefoglalónkban olvashat.

Forrás: elte.hu

kedvel
327 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Hírek

URBAN HISTORY & TERRITORIAL PLANNING

AI

Alumni International

24 április

Hírek

TREVOR NOAH'S COMEDIC RESISTANCE TO HATRED IN SOUTH AFRICA AND THE USA

AI

Alumni International

16 április

Hírek

HUNGARIAN UNIVERSITIES COULD BECOME IMPORTANT BUSINESS PLAYERS FOR THE SPACE INDUSTRY

AI

Alumni International

15 április