Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Rangos állami kitüntetéseket vehettek át alumnusaink nemzeti ünnepünkön

Kitüntetések

-

2021.08.24

2021. augusztus 20-án adta át Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a Széchenyi- és Kossuth-díjakat, valamint a Szent István-rendet. A kitüntetettek között számos egykori hallgatónk, köztük Lovász László és Prokopp Mária is helyet kapott. Gratulálunk!

A Széchenyi- és Kossuth-díjakat még március 15-én ítélték oda, azonban a járványhelyzet miatt csak nemzeti ünnepünkön kerülhetett sor az ünnepélyes átadásra az Országházban. 

Széchenyi-díjat kapott:

Dr. Halmai Péter (ÁJK '77) közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara Közgazdaságtan Tanszékének, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kara Közpénzügyi Tanszékének egyetemi tanára.

Dr. Perczel András (TTK '85) magyar szerkezeti kémikus és biológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Kémiai Intézete Szerves Kémia Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.

Dr. Prokopp Mária (BTK '62) művészettörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritája.

Dr. Szabó György (TTK '74) fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Energiatudományi Kutatóközpontja Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének tudományos tanácsadója. 

Dr. Szakály Sándor (BTK '80) történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történettudományi Intézete Új- és Jelenkori Történeti Tanszékének egyetemi tanára.

Dr. Szovák Kornél (BTK '87)  Fraknói Vilmos-díjas klasszika-filológus, középkorkutató, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történettudományi Intézete Medievisztika Tanszékének egyetemi docense.

Kossuth-díjat kapott:

Gulyás Gyula (BTK '68) Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

A Szent István-rend idei kitüntetettjei a legrangosabb állami kitüntetést a Sándor-palotában vehették át augusztus 20-án. Két volt akadémiai elnök részesülhetett ebben az elismerésben, Lovász László és Vizi E. Szilveszter. 

Szent István-rendet kapott:

Dr. Lovász László (TTK '71) Abel- és Wolf-díjas, valamint Széchenyi- és Bolyai-nagydíjas, valamint Bolyai János alkotói díjas magyar matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 

A kiváló tudóst a következőképpen méltatta Áder János, köztársasági elnök: „Az Erdős Pál köpönyegéből előbújó nemzedék tagjaként már fiatalon hírnevet szerzett, később pedig számtalan elismerést a diszkrét matematika és az elméleti számítógép-tudomány területén. Gyermekkorától tudta, hogy a matematika nemcsak megtanulandó tantárgy, hanem egy akár művészi élvezetet nyújtó tudományterület”.


Forrás: origo.hu, mta.hu, hirado.hu

Képek forrása:

Dr. Lovász László - tudomany.blog.hu

Dr. Prokopp Mária - MTI/MTI FOTÓSZERKESZTŐSÉG/KOVÁCS ATTILA

Dr. Perczel András - elte.hu

Gulyás Gyula - mma.hu

kedvel
533 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Kitüntetések

A National Academy of Sciences tagjává választották Barabási Albert-Lászlót

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Akadémiai Aranyérmet kapott Pléh Csaba

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Díjat kapott Rakovszky Zsuzsa és Margócsy István

egy tag profilképe

Alumni Központ

07 május