Vissza a hírekhez
Következő cikk

QS szakterületi rangsor: nemzetközi elitben az ELTE informatikai képzési terület

-

IK Alumni Tagozat

2023.03.27

Nyilvánosságra hozták a Quacquarelli Symonds (QS) szakterületi rangsorának 2023-as kiadását, amely idén öt tágabb tudományterületen, azon belül 54 szűkebb szakterületen értékeli a világ vezető felsőoktatási intézményeit. A felmérésben 161 országból összesen 1594 egyetem került be a legjobbak közé, az értékelés során több mint 16 millió tudományos publikációt vizsgáltak meg a 2016 és 2020 közötti időszakból.

Magyarországról összesen kilenc felsőoktatási intézmény szerepel a rangsorban: az öt nagy tudományterületen az ELTE mellett a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem került be a rangsoroltak közé, míg egy-egy szűkebb szakterületen a Liszt Ferenc Zeneakadémia, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint a Miskolci Egyetem is szerepel a listán.

Az ELTE az 54 szűkebb szakterület közül tavalyhoz képest kettővel több, összesen 15 területen szerepel a rangsorban. 

Egyetemünk az informatikai képzési területen a világranglista 451-500. helyén, országosan pedig a második helyen végzett. Az ELTE Informatikai Kar 2021 és 2022 között nagyságrendileg száz helyet javított, az 551-600. helyről a 451-500. helyre lépett előre, amely pozíciót 2023-ban is megőrizte – a hazai egyetemek közül ezzel stabilan a második helyen szerepel a Budapesti Műszaki Egyetem (301-305. hely) mögött és megelőzve a Szegedi Tudományegyetemet (601-650. hely).

A QS a szakterületi listáin öt indikátor alapján rangsorol. Az első kettő a QS saját felmérései alapján az intézmények szakterületeken szerzett hírnevét, elismertségét vizsgálják a világ kutatóinak és munkaadóinak körében. Harmadikként a tudományos publikációk idézettségi indexét mérik az Elsevier Scopus adatbázisa alapján. A negyedik, 2013 óta alkalmazott mutató a tudományos cikkek számosságát és idézettségüket egyszerre vizsgáló úgynevezett Hirsch-index. Az ötödik indikátor az IRN (International Research Network) az intézmény nemzetközi kutatási együttműködéseit vizsgálja. A QS az öt indikátort szakterületenként eltérő súlyozással veszi figyelembe, az IRN-t azonban csak az öt tágabb tudományág értékelése során alkalmazzák. A felmérés módszertanáról itt olvashat bővebben angol nyelven.

A QS World University Rankings by Subject 2023 részletes eredményei ezen az oldalon tekinthető meg.

kedvel
66 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

Újra indulnak a DigitalTech EDIH térítésmentes kurzusai

VP

Viktória Póti

10 január

Beszámolók

70 éves a térképészet az ELTE-n

egy tag profilképe

Alumni Központ

13 december

Hírek

Új képzések és ingyenes edtech konferencia a DigitalTech EDIH kínálatában 

VP

Viktória Póti

28 november