Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Nyári diplomaosztók 2022 - TÓK, TáTK, ÁJK

Beszámolók

-

2022.07.14

Körképünkön az ELTE karainak nyári diplomaosztóiból szemezgetünk. Minden kar esetén egy ünnepségről tudósítunk. Ezúton is üdvözöljük a frissdiplomásokat, és várjuk őket is az ELTE Diplomások közösségébe!

TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR


Az ünnepséget zongoraszóval kísért közös himnusz éneklés nyitotta meg, majd a TÓK dékánja, dr. habl. Márkus Éva mondta el ünnepi beszédét. Taglalta, hogy milyen nehézségekkel és előnyökkel járt a járványhelyzet miatt kialakult távolléti oktatás. Elmondta, hogy szeretettel várják vissza a frissdiplomásokat egyrészt a TÓK most, illetve jövő szeptemberben induló új mesterképzéseire - a Gyermekkultúra, valamint a Kulturális mediáció mesterszakokra - másrészt az egyetemi, illetve azon belül az ELTE TÓK Alumni Tagozatának közösségébe is. 

Jelen tanévben 269 hallgató vehette át diplomáját, amelyeket Márkus Éva dékánasszony adott át legújabb alumnusainknak. Ezt követően díjak átadására került sor: Szabóné Dr. Szitányi Judit osztotta ki a hallgatóknak, Márkus Éva pedig dr. Lénárd Andrásnak nyújtotta át a "Diákokért emlékérmet". 
Az ünnepélyes diplomaátadó végén valamennyien együtt énekelték el a Szózatot.

A friss diplomások a diploák átvételét követően megkapták ELTE Alumni kitűzőjüket is.  

ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR


Az ÁJK Politikatudományok BA és Politikatudomány MA képzést végző hallgatói 2022. július 13-án 10:00-kor vehették át okleveleiket Egyetemünk dísztermében, az Aula Magnában. Az ünnepélyes alkalom kezdetén a himnusz csendült fel, majd dr. Rácz Anna, dékáni hivatalvezető-helyettes köszöntötte a megjelenteket, illetve tolmácsolta dr. Arató Krisztina, a Politikatudományi Intézet igazgatójának beszédét, aki sajnálatos módon - a járványhelyzet miatt - nem tudott részt venni a diplomaosztó ünnepségen. 
Beszédében gratulált a végzős hallgatóknak teljesítményükhöz, és hogy sikerrel küzdötték le az akadályokat, amit a pandémia gördített eléjük, valamint reményét fejezte ki, hogy oktatóik, elért sikereik, barátaik emlékét magukkal viszik pályájukon. Külön köszöntötte a diplomát szerző hallgatók szüleit, akik támogatása elengedhetetlen volt ahhoz, hogy gyermekeik a mai napon átvehessék diplomáikat. Beszédét A vakok és az elefánt című hindu mesével zárta, melynek tanulsága, hogy amennyiben mindenki a maga igazát bizonygatja, és nem fordul érdeklődéssel, megértéssel a másik nézőpontja felé, sosem jön létre a kölcsönös együttműködés. 
Ezután a Politológia TDK-verseny első három helyezettje vehette át oklevelét, amely érdemükért pénzjutalomban is részesülnek. Ezt követően kihirdették a Bíró Gáspár emlékérem díjazottját. 
Dr. Somssich Réka, tanulmányi és oktatási ügyekért felelős dékánhelyettes köszöntőjében hangsúlyozta a személyes diplomaosztó lehetősége feletti örömét, valamint elmondta, hogy az elmúlt időszak az akadályok leküzdéséről szólt. Így, noha kevéssé élvezhették a diákok a személyes oktatás varázsát, sikerrel vették a nehézségeket, melynek ékes bizonyítéka, hogy ma átvehetik diplomájukat. Bátorította őket, hogy ne veszítsék el kapcsolatukat Alma Materükkel, vegyenek részt a kulturális és tudományos töltekezést szolgáló programokon, és csatlakozzanak az ELTE Alumni közösségéhez, amely a szakmai kapcsolatok ápolásának is teret ad. Ahogy eddig is, folyamatosan várják a visszajelzéseket a politikatudomány képzésről, hogy azt a hallgatók igényeinek figyelembevételével a lehető legjobbra formálhassák. Kitért arra, hogy a végzett hallgatók társadalmi problémák kezelésére kaptak képesítést, így különösen fontos, hogy feladataik sose váljanak rutinná, valamint folyamatosan képezzék magukat. Most gyakorlattá válik elméleti tudásuk, ahogy Luis Mercier mondta: "Amit élvezettel tanulunk, azt nehezen felejtjük el." Dr. Somssich Réka is hangsúlyozta a szülőknek való köszönetkifejezés fontosságát, valamint gratulált és sok örömöt kívánt a végzett hallgatóknak.
Ezt követően került sor az eskütételre, majd a diplomák átadására. Először a BA, majd az MA képzésben végzett hallgatók vehették át okleveleiket. Alapképzésen 15 fő, mesterképzésen 1 fő részesült kitüntetések oklevélben.
Végül a diákság képviseletében az egyik hallgató megköszönte a diplomák átadását, és kifejezte feltett szándékukat az esküjük betartására.
Az ülés Egyetemünk nagyszombati himnuszával zárult.

A frissen végzett hallgatók a rendezvényt megelőzően megkapták Alumni kitűzőjüket is.


TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR


2022. július 8-án vehették át okleveleiket az ELTE TáTK végzős hallgatói. A 14 órakor kezdődő alkalmon került sor az angol nyelvű képzést végzők diplomaosztójára, így a rendezvény végig két nyelven folyt. Az eseményen részt vett dr. Prónai Csaba, dékán, dr. Szabari Veronika, általános és tudományos ügyekért felelős dékánhelyettes, és dr. Szűcs Zoltán Gábor, nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettes. 
A diplomaosztó ünnepélyt Szűcs Zoltán Gábor nyitotta meg angol nyelven, beszédének magyar fordítása a kivetítőn volt nyomon követhető. Kifejezte örömét afelett, hogy személyes jelenléttel kerülhet megtartásra a rendezvény, hangsúlyozta a közösségi élmények fontosságát, amelyből sajnos kevesebb jutott a most végző diplomásoknak. Megköszönte az oktatók és a hallgatók járvány alatt tanúsított türelmét és rugalmasságát - hozzáfűzve, hogy ez a tolerancia segíteni fogja őket karrierjük során. Kiemelte, hogy nagy a frissdiplomások felelőssége és szerepe nemcsak hazánk, hanem Európa jövőjének formálásában is. Végezetül elmondta, hogy Alma Materük mindig visszavárja őket, szeretettel invitálta a végzős hallgatókat szakmai, kari rendezvényeikre, valamint az Alumni Szervezetbe. Beszédét Örkény István gondolatával zárta: "A legtöbb, amit egyik ember a másiknak adhat, az a szolidaritás." 
Ezt követően J. Thomas: A vándorzenész búcsúja hazájától című művét hallgathattuk meg hárfán Nagy Veronika előadásában, majd a legjobb szakdolgozat díjazottjainak kihirdetésére került sor. Végül Prónai Csaba átadta a kitüntetéses - mintegy 10 darab -, és további okleveleket. 
A rendezvény zárásaképpen az Európai Unió himnusza, Beethoven Örömódája hangzott el.

A végzősök a diplomaosztó előtt átvehették az ELTE Alumni ajándékát, egy képeslapra tűzött aranyszínű kitűzőt. 


Lépj be az Alumni közösségbe, és csatlakozz a Karod Alumni tagozatába! 

Végzős ajándék szponzoráció

kedvel
427 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

25 éves a közgazdászképzés Szombathelyen - jubileumi ünnepi konferencia

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május

Beszámolók

XLV. 5vös 5km - Alumni kategóriával

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Beszámolók

Jótékonykodás és közösségépítés az első ELTE Média Alumni találkozón

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

30 április