Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Megtartotta vezető helyét az ELTE az ARWU világrangsorban

Hírek

-

2020.08.24

2020-ban is az Eötvös Loránd Tudományegyetem a legjobb magyar egyetem az egyik legelismertebb nemzetközi felsőoktatási rangsor, az Academic Ranking of World Universities (ARWU) összesítésében.

A világ ezer legjobb felsőoktatási intézményét bemutató idei rangsorban az Eötvös Loránd Tudományegyetem az 601–700. helyre került, ezzel az ARWU értékelése alapján a magyar egyetemek között a legelőkelőbb helyet szerezte meg. Az eredménnyel egyébként olyan neves egyetemekkel került egy kategóriába, mint a walesi Swansea Egyetem, a németországi Konstanzi Egyetem és a Luxemburgi Egyetem. Hazánkból öt egyetem került fel a nemzetközi listára, az ELTE-hez hasonló helyezést csupán a Szegedi Tudományegyetem ért el.

Az első tíz helyen nem történt változás a tavalyi eredményekhez képest: idén is nyolc amerikai és két brit egyetem vezeti a rangsort. A Harvard 18 éve áll az első helyen, majd szintén változatlan pozícióban a Stanford és Cambridge szerepel. A kontinentális európai mezőnyt a Paris-Saclay Egyetem (14.), a zürichi Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (20.) és a Koppenhágai Egyetem (33.) vezeti. A teljes 2020-as ranglista elérhető az összesítést készítő ShanghaiRanking honlapján.

Az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsort 2003-ban kezdte publikálni a sanghaji Jiao Tong Egyetem, a felmérést 2009 óta egy független szervezet, a ShanghaiRanking készíti. A ranglistát a felsőoktatási szakma évek óta a legmegbízhatóbb értékelések között tartja számon. A transzparens módszertan és a külső partnerektől összegyűjtött adatok alapján vizsgált 1800 intézmény közül idén az első 1000 került fel a listára, az indikátorok között a publikációk száma, a magas idézettségű kutatók száma és az intézmények volt hallgatói, illetve jelenlegi oktatói által nyert tudományos díjak száma is szerepel.

Forrás: elte.hu

kedvel
455 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

URBAN HISTORY & TERRITORIAL PLANNING

AI

Alumni International

24 április

Hírek

TREVOR NOAH'S COMEDIC RESISTANCE TO HATRED IN SOUTH AFRICA AND THE USA

AI

Alumni International

16 április

Hírek

HUNGARIAN UNIVERSITIES COULD BECOME IMPORTANT BUSINESS PLAYERS FOR THE SPACE INDUSTRY

AI

Alumni International

15 április