Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Korai remeték, középkori szerzetesek nyomában

Hírek

-

2022.07.27

Nagy Szabolcs Balázs vezetésével a Bakonyban kutattak a régészek. A bakonybéli rendház udvarán kibontották a nagy múltú bencés monostor középkori előzményeit, Borostyánkúton pedig feltárták azt a remetebarlangot, amelyről feltételezhető, hogy az alapító Szent Gellért tartózkodási helye volt.

2022 áprilisában kezdődtek meg a Szent István alapította bakonybéli bencés monostor ásatási munkálatai. A Szent Mauríciusz-monostor kertjében a Királyok – Szentek – Monostorok kutatási program keretében zajlik a feltárás az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat támogatásával. A projekt a Bölcsészettudományi Kutatóközpont szervezésében valósul meg, az ELTE Régészettudományi Intézet adjunktusa, Nagy Szabolcs Balázs vezetésével. A terepi munkában tapasztalt technikusok, egyetemi hallgatók és a Laczkó Dezső Múzeum szervezésében önkéntesek is részt vesznek.

A középkori eredetű monostor déli udvarán a régészeknek legalább négy késő középkori építkezés maradványait sikerült azonosítaniuk, amelyek a középkori bencés apátság összetett épületegyüttesének délkeleti negyedéhez tartozhattak. A falak – méretüknél fogva – nagyrészt emeletes épületeket jelezhetnek, az előkerült fehér vakolattöredékek, illetve egy kőből faragott ablakkeret töredékei talán lakó- vagy gazdasági épületekre utalhatnak. Az eltérő kialakítású, részben egymást is metsző falmaradványok legalább négy különböző építési periódust vagy fázist jeleznek, ami egyértelműen igazolja a feltárási terület intenzív használatát már a török hódoltság előtt.

Különböző edénytöredékek és egyéb kisleletek mellett a középkori szerzetesek tárgyi hagyatéka egy gótikus minusculával díszített, 15–16. századi könyvcsat. A középkort megelőző megtelepedés emlékei közé sorolható többek között néhány őskori edénytöredék, egy római érem, egy késő avar kisszíjvég, valamint több edénytöredék. Az eredmények nemcsak a monostor egykori temploma és központi magja lokalizálásához vittek közelebb, de számos, korábban ismeretlen érdekességre is fényt derítettek. Az Árpád-kor során e terület egy részét még temetőként hasznosították, a Mohács utáni belháborús évtizedekben pedig szükségessé vált az épület gyors, fa-föld szerkezetű megerősítése.

Július elején befejeződött a Bakonybél–Szentkút lelőhelyen (népszerű nevén Borostyánkőn) feltételezett remetebarlang feltárása is. A lelőhely a monostortól kb. 1 km-re délre található. A bővizű hármas forrás által táplált mesterséges tavacska felett itt egy szigetszerűen magában álló sziklatömb emelkedik. A régészek a sziklatömb tetején egy közel 5 m mély, nagyméretű sziklaüreget tártak fel, amelyet formája alapján egyértelműen emberi kéz vájhatott ki. Az üreget nagyrészt egy elbontott középkori kápolna törmeléke töltötte ki. A maradványok alapján a kutatók az 1230-ból ismert Szűz Mária kápolnára ismertek.

A régészek ennek alapján a sziklakiemelkedést is el tudják helyezni a középkori topográfiában: az oklevél ugyanis úgy hivatkozik a kápolnára, mint amely „Szent Gellért sziklája fölött” állt. A megnevezés nem véletlen: később az újkorban is ehhez a helyszínhez kapcsolták a 11. századi szentéletű remeték a bakonybéli bencés apátság alapítását kezdeményező Szent Günter és/vagy Szent Gellért itt tartózkodását.

A most feltárt sziklamélyedés rendkívül különleges térhasználatot igazol, hiszen a mesterséges üreget jól láthatóan nem hagyták betemetődni a korai remeteséggel összefüggésben alapított Árpád-kori kápolna fennállásának idején. Az előkerült leletanyag arra utal, hogy a sziklakiemelkedésen emelt kápolnát és a mellette kivájt mély sziklaüreget együttesen használták a szentéletű remete helyi kultusza ösztönzésére, a remeteséggel és a kegyhellyé válással összefüggésben. A kutatók arra egyelőre nem tudnak választ adni, hogy az üreget ténylegesen lakhatták-e egykor remeték.

Forrás: Ásónyomon és  ELKH BTK

A borítóképen a szentkúti barlang ürege a feltárás kezdetén. Valamennyi fotót Nagy Szabolcs Balázs készítette.

kedvel
206 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

URBAN HISTORY & TERRITORIAL PLANNING

AI

Alumni International

24 április

Hírek

TREVOR NOAH'S COMEDIC RESISTANCE TO HATRED IN SOUTH AFRICA AND THE USA

AI

Alumni International

16 április

Hírek

HUNGARIAN UNIVERSITIES COULD BECOME IMPORTANT BUSINESS PLAYERS FOR THE SPACE INDUSTRY

AI

Alumni International

15 április