Retour aux actualités
Article suivant
Article précédent

Jelentős előrelépés a U.S. News-rangsorban

Hírek

-

2022.11.21

Az ELTE lett a legjobb magyar felsőoktatási intézmény a U.S. News & World Report 2022/23-as világranglistáján, ahol 66 helyezést javítva tavalyi eredményén jelenleg a 368. helyen áll. A szűkebb szakterületek közül egyetemünk fizikából a 112., pszichológiából a 120., űrtudományokból a 144. helyet szerezte meg.

A U.S. News & World Report már kilencedik alkalommal készítette el egyetemi világrangsorát, amelyben idén 95 ország 2000 felsőoktatási intézménye szerepel. A világranglistát úgy állítják össze, hogy segítségével az egyetemre készülő diákok könnyen összehasonlíthassák az egyes országok és intézmények által kínált képzések színvonalát. Az értékelés módszertanában nagy szerep jut a tudományos teljesítménynek, a 13 indikátor között szerepel például a publikációk és könyvek száma, a hivatkozások száma, a nemzetközi együttműködések és az intézmény hírneve is.

A 2023-as rangsorba hazánkból nyolc felsőoktatási intézmény került be. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar viszonylatban megőrizte vezető pozícióját, ezzel az európai mezőnyben a 155., a világranglistán pedig – 66 helyet előre ugorva – a 368. helyen áll. Az ELTE így idén hasonló helyet foglal el a rangsorban, mint például a Theszaloniki Egyetem, a francia Université de Lille, a spanyol Navarrai Egyetem, a Kairói Egyetem vagy a Tokiói Műszaki Intézet.

A magyar mezőny további ranglistás szereplői (zárójelben a világranglistán elért helyezésük) a Semmelweis Egyetem (653.), a Szegedi Tudományegyetem (662.), a Debreceni Egyetem (794.), a Közép-Európai Egyetem (860.), a Pécsi Tudományegyetem (1140.), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (1151.), illetve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (1818.). Az Óbudai Egyetem – bár részt vett a rangsor összeállítását megelőző felmérésben – végül nem került be a legjobb 2000 intézmény közé.

A U.S. News & World Report az összesített világrangsor mellett minden évben elkészíti szűkebb szakterületekre bontott listáját is, amelyben 47 képzési területen értékelik az intézményeket. Az ELTE itt a legjobb magyar egyetem lett a fizika, a pszichológia, az űrtudomány, a matematika, illetve az állat- és növénytan területén, míg kémiából a BME után a második helyen áll hazai viszonylatban. Egyetemünk a fizikai képzési területen érte el a legjobb eredményt, itt a világranglista 112. helyén áll, pszichológiából a 120., űrtudományokból a 144., matematikából a 364., állat- és növénytanból 411., kémiából pedig a 686. helyezést szerezte meg.

A világranglista élén egyébként sorrendben a Harvard, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Stanford Egyetem áll. A top10-be összesen nyolc amerikai és két brit (Cambridge, Oxford) került be. A U.S. News & World Report 2022/23-as rangsorának eredményei földrajzi és szakterületi bontásban böngészhetők a szervezet honlapján, az ELTE hazai és nemzetközi rangsorokban elért kimagasló eredményeiről pedig az alábbi összefoglalóban olvashat részletesen.

Forrás: elte.hu


kedvel
195 megtekintéss Visites
Ossza meg

Commentaires0

Vous n'avez pas les droits pour lire ou ajouter un commentaire.

Articles suggérés

Hírek

Domestic cats area serious threat to wildcats

AI

Alumni International

17 május

Hírek

Alapításának 389. évfordulóját ünnepelte az Egyetem

egy tag profilképe

Alumni Központ

16 május

Hírek

Betegségek korai felismerésén dolgozik Krausz Ferenc

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május