Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Ismét az ELTE a legjobb magyar egyetem

Hírek

-

2021.04.28

Egyetemünk a friss CWUR világranglistán az 591. helyet szerezte meg, ezzel továbbra is őrzi vezető helyét a hazai felsőoktatási intézmények között.

A Center for World University Rankings (CWUR) 2012 óta rangsorolja a világ felsőoktatási intézményeit az oktatás színvonala, a végzettek elhelyezkedési lehetőségei, az oktatói kiválóság, a kutatási eredmények, a magasan jegyzett publikációk és az idézettség alapján. (Az értékelés módszertanáról bővebben itt olvashat.) A 2021–22-es felmérésben csaknem 20 ezer egyetemet vizsgáltak, közülük a ranglistán a világ 2000 legjobb képzőhelye szerepel.

A mértékadó rangsor eredményei alapján az ELTE már 2014 óta őrzi vezető helyét a magyar felsőoktatási palettán. Egyetemünk idén a rangsor 591. helyén végzett, megelőzve ezzel a szintén listázott Szegedi Tudományegyetemet (678.), a Semmelweis Egyetemet (683.), a Debreceni Egyetemet (695.), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (887.) a Pécsi Tudományegyetemet (1090.), a Central European University-t (1669.) és a veszprémi Pannon Egyetemet (1949.).

Az ELTE így olyan intézményekkel szerepel egy kategóriában, mint a Cseh Műszaki Egyetem, az olasz University of Palermo, a francia University Paris-Est Créteil vagy az amerikai Haverford College. A világranglistát egyébként tizedik éve a Harvard vezeti, idén a második a Massachusetts Institute of Technology (MIT), a harmadik a Stanford Egyetem lett. A lista vezető helyeinek többségét továbbra is angolszász intézmények foglalják el, emellett Kína 277, az Egyesült Királyság 95, Franciaország 79, Oroszország pedig 46 egyetemmel képviselteti magát az élbolyban.

A CWUR 2021–22-es rangsorának részletes eredményei összesítésben és országok szerinti bontásban is böngészhetők a szervezet honlapján, az ELTE szerepléséről a különböző rangsorokban pedig alábbi összefoglalónkban olvashat részletesen.

Forrás: elte.hu

kedvel
682 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

URBAN HISTORY & TERRITORIAL PLANNING

AI

Alumni International

24 április

Hírek

TREVOR NOAH'S COMEDIC RESISTANCE TO HATRED IN SOUTH AFRICA AND THE USA

AI

Alumni International

16 április

Hírek

HUNGARIAN UNIVERSITIES COULD BECOME IMPORTANT BUSINESS PLAYERS FOR THE SPACE INDUSTRY

AI

Alumni International

15 április