Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Hogyan hat a koronavírus elleni új magyar gyógyszer?

Hírek

-

2020.03.18

A vírust semlegesíti, a megfertőződött sejteket pedig az immunrendszerhez hasonlóan elpusztítja majd a kutatók reményei szerint az új koronavírus elleni magyar fejlesztésű gyógyszer, amely néhány hétig megelőző védelmet is nyújthat. A szerről Dr. Kacskovics Imre dékán, a konzorcium ötletgazdája, az ELTE TTK Immunológiai Tanszékének vezetője beszélt.

A kétkomponensű, fehérjealapú készítményen már gőzerővel dolgozik az erre a célra létrehozott konzorcium, hogy a vírusellenes szert az országon belül elő lehessen állítani. Az ITM által támogatott kutatócsoport hamarosan izolálni fogja a hazai betegekben megjelent vírust. Ezzel azonosítani lehet a kialakult klasztereket, a járvány gócpontjait illetve az ezek közt létrejövő terjedési láncokat.

Dr. Kacskovics Imre a Portfolionak adott interjújában elmondta: olyan gyógyszer létrehozása a cél, amely semlegesíti a szervezetbe került vírust és a remények szerint azokat a sejteket is elpusztítja, amelyeket a kórokozó megfertőzött. 

Az ötletadó ELTE elméleti és gyakorlati immunológiai, virológia és biotechnológiai szakértelmével járul hozzá a projekt sikeréhez.

A koronavírus terjedéséről, hatásmechanizmusáról, a betegség lefolyásáról már most nagyon sok információ áll rendelkezésre. Az ACE2-Fc fúziós fehérjéről keveset tudunk, de minden bizonnyal sok publikáció fog erről a molekuláról beszámolni. Szintén jelentős azoknak az erőfeszítéseknek a száma, amelyek hasonló, vagy más terápiás eljárásokon dolgoznak a koronavírus fertőzés megelőzésére és a kialakult betegség kezelésére.

Az ELTE szakértői a már meglévő és újonnan megjelenő információkat folyamatosan monitorozzák és elemzik, a konzorcium gyakorlati szakemberei számára folyamatosan értékelik a kialakult helyzetet. Fontos szerepük lesz az is, hogy a projekt kapcsán megjelenő problémákra megoldási javaslatokat keressenek és tegyenek.

Richter a konzorciumon belül, a terápiás fehérje technológiai eljárását dolgozza ki és gyártóhelyet biztosít a későbbi gyógyszernek, továbbá a gyógyszerfejlesztési tapasztalatával támogatja a konzorciumot a fejlesztési fázisokban.

Fotó: Kurucz Árpád

A hazai egyetemek közül a PTE Szentágothai János Kutatóközpontja rendelkezik egyedül olyan 3-as illetve 4-es biológiai biztonsági szintű virológiai kutatólaboratóriummal, amely képes a legmagasabb fertőzőképességű vírusokkal is dolgozni. A jelenlegi projektben ők tesztelik az elkészült biologikum hatékonyságát mind in vitro szövettenyészetekben, mind pedig in vivo állatkísérletekben.

Az ImmunoGenes nemzetközi színvonalon fejleszt génmódosított állatokat és antitesteket. A projekt kapcsán olyan génmódosított egereket és nyulakat állít majd elő, amelyek

Az emberi ACE2 receptort fejezik ki, és ezáltal vizsgálható bennük a SARS-CoV-2 fertőzés, illetve a fertőzés megakadályozása a Richter által kifejlesztett és megtermelt ACE2-Fc fúziós fehérjével.

Ezek az állatmodellek nélkülözhetetlenek a gyógyszer törzskönyvezéséhez, ill. a preklinikai vizsgálatokhoz. A várható eredményekkel kapcsolatban Kacskovics professzor elmondta: szeretnénk, ha a klinikai vizsgálatok körülbelül 18 hónap múlva elkezdődnének, de addig nagyon sok buktatót kell legyőznünk.
 

A teljes interjú Dr. Kacskovics Imrével a gyógyszer kifejlesztéséről a Portfolio oldalán olvasható.

Forrás: ttk.elte.hu

kedvel
1245 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

URBAN HISTORY & TERRITORIAL PLANNING

AI

Alumni International

24 április

Hírek

TREVOR NOAH'S COMEDIC RESISTANCE TO HATRED IN SOUTH AFRICA AND THE USA

AI

Alumni International

16 április

Hírek

HUNGARIAN UNIVERSITIES COULD BECOME IMPORTANT BUSINESS PLAYERS FOR THE SPACE INDUSTRY

AI

Alumni International

15 április