Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Ez történt a Hála Gálán - beszámoló az ELTE Alumni Estről

Beszámolók

-

2022.12.09

Zenés estével, köszöntőkkel, állófogadással adtunk hálát mindazoknak, akik az elmúlt évek során tevőlegesen hozzájárultak az ELTE Alumni fejlődéséhez - legyen az akár tudásmegosztás - eseményi közreműködés, előadás, beszéd, szakvezetés -, akár fellépés, írásmű, interjú, vendéglátás, szervezés, avagy önkéntes munka, illetve adomány, szponzoráció. Az Alumni Est az "Én ELTE-s történetem" pályázat ünnepélyes díjátadójának is otthont adott. 

Az év utolsó Alumni eseménye december 2-án az Aula Magnában került megrendezésre. Az estet Balogh-Kátai Judit, az Alumni Központ munkatársa nyitotta meg, üdvözölve minden jelenlévőt, név szerint is említve Borhy László rektort, az ELTE Alumni Alapítvány és Tanács elnökét, Darázs Lénárd általános rektorhelyettest, az Alumni Bizottság elnökét, Zentai László oktatási rektorhelyettest, az Alumni Tanács tagját, Sziklai Péter tudományos rektorhelyettest, Hudecz Ferenc korábbi rektort, az ELTE Alumni Tanács tagját, Béres Józsefet, a Béres Gyógyszergyár elnökét, az ELTE Alumni Alapítvány kurátorát, Stumpf István jogászt, felsőoktatási kormánybiztost, Pléh Csaba pszichológust, egyetemi tanárt, Prószéky Gábor matematikust, nyelvészt, egyetemi tanárt, Romsics Ignác történészt, egyetemi tanárt,  Bóna Judit dékánhelyettest, az Alumni Bizottság tagját, Perlusz Andrea dékánhelyettest, az Alumni Bizottság és Tanács tagját, Varga Benedeket, az ELTE Alumni Alapítvány kurátorát, Bárdosi Vilmos professzor emeritust, az Alumni Tanács tagját, és Pataky Csillát, az ELTE Alumni Központ vezetőjét, az ELTE Alumni Bizottság és Tanács tagját. Ezt követően felkérte az ELTE rektorát ünnepi köszöntője megtartására. 

Borhy László köszöntőjében kifejezte örömét a nagy létszám, valamint az ELTE Alumni egyre nagyobb népszerűsége felett. "Az ilyen közösségek jelentenek menedéket magányos perceinkben, és biztonságot nyújtanak életünk nehéz pillanataiban. Szeretném hinni, hogy egy ELTE-s mindig segít egy másik ELTE-sen, kapaszkodjunk ebbe, amikor az élet kihívások elé állít minket. Továbbá jelentsen ez egy megbízható minőséget is, amellyel tartozunk az egész magyar társadalomnak" - mondta az Egyetem Alumni közösségről, majd megköszönte az Alumni Szervezet közösség építő fáradozását - külön is kiemelve az Alumni Központ munkatársainak munkáját, kreativitását az egyetemi Alumni törekvések fejlesztésében. A szívhez szóló köszöntő után az Alumni Központ osztályvezetője kapta meg a szót. 

Pataky Csilla két alumnust, Babits Mihályt és Eötvös Józsefet idézve rámutatott a bölcs mondásaikkal való erős párhuzamra: egyrészt hogy az alumni törekvések egy része Egyetemünk évszázados erősségeire épülve annak élenjáróságát hirdeti, másrészt hogy általuk pont a több szempontból is hasonló alumnusok közössége fejlődhet. Méltatta mindazokat, akik az elmúlt 5-6 évben tevőlegesen hozzájárultak az Alumni közösség építésének sikeréhez - legyen szó akár tudásmegosztásról, eseményi közreműködésről, előadásról, beszélgetésről, szakvezetésről; akár fellépésről, írásműről, interjúról, vendéglátásról, szervezésről; avagy önkéntes munkáról; sőt, érdeklődőkként eseményeken, kampányokon, versenyeken való részvételről is. Méltatta azokat is, akik anyagiakkal támogatták az alumni törekvéseket. Példaként említette az ezek segítségével létrehozott, legtöbbeknek örömöt okozott Végzős ajándékot, és a tehetséges, anyagilag rászoruló hallgatók ELTE Alumni Ösztöndíját - mely utóbbiért immár 33 fő nevében mondhat köszönetet. "Nemes célunk, hogy a tehetségek úgy emlékezhessenek az Alma Materre, mint egy olyan nagyszerű helyre, ahol nem csak tudásra tehettek szert, de szükségükben még támogatásra is leltek." Végül a sokaknak szóló hálás köszönetet volt hallgatónk, Pilinszky János szavaival fejezte ki. 

Ezt követően Balogh-Kátai Judit, aki maga is a zsűri tagja, felvezette az "Az ELTE 700 szóban - Én ELTE-s történetem" prózaíróverseny díjátadóját, és felkérte Bóna Juditot, hogy tartsa meg beszédét. "A pályamunkák mind szeretetteljes visszaemlékezések az egyetemre, egy olyan emlék felemlegetései, amelyek életre szóló nyomot hagytak a történet írójában, vagy annak bemutatásai, hogy mekkora szerepet játszott az ELTE-s lét, egy tartalmas élet sikereiben, örömeiben." - mondta beszédében Bóna Judit, majd megköszönte az ELTE Alumni Központ és az ELTE Online közös munkáját, ami nélkül nem jöhetett volna létre, a már harmadik éve kiírt verseny, valamint az ELTE Alumni Alapítványnak, amely a nyertesek ajándékait támogatta. Beszédét az egyik pályamű írásának idézetével zárta: "Az a mondat, hogy >csak az ELTE<, nem csak egy szlogen, hanem egy életérzés."

A verseny egyik zsűritagja, Ráday Zsófia, az ELTE Online tudományrovat vezetője is méltatta a pályaműveket és a nyerteseket, majd megkezdődött a díjátadó. Első helyezett lett és ezzel egy Kindle olvasót vehetett át Németh Balázs, az ELTE BTK zenekultúra szakos hallgatója. Második és harmadik helyen végzett és így könyvutalványt nyert Jankovits György, az ELTE TTK matematika-fizika szakott végzett alumnusa, valamint Csikai Dorottya, az ELTE BTK anglisztika szakos hallgatója. Különdíjasként egyetemi címeres pólót vehetett át az ELTE BTK alumnája, Szeszler Anna. A részvételért járó oklevelek is kiosztásra kerültek, illetve postázásra kerülnek a távolmaradók számára. 

A díjátadó után elkezdődött az est zenei programja, ahol az ELTE Egyetemi koncertzenekar tagjai - maguk is jelen, illetve jövőbeli alumnusok - ragadták meg vonós hangszereiket és Dúlfalvy Éva vezetésével elvarázsolták a közönséget muzsikájukkal. 

A zenei program után koccintás, állófogadás és jóhangulatú kötetlen beszélgetés vette kezdetét. Ezúton is köszönjük minden kedves alumnusunknak és leendő alumnusunknak a részvételt, és hálásan köszönünk minden segítséget, amelyet az évek során kaphattunk Önöktől/Tőletek!

Képeket készítette: Baló Tímea (ELTE Online) és Rusznák Gábor (ELTE KMRI)

kedvel
316 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

25 éves a közgazdászképzés Szombathelyen - jubileumi ünnepi konferencia

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május

Beszámolók

XLV. 5vös 5km - Alumni kategóriával

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Beszámolók

Jótékonykodás és közösségépítés az első ELTE Média Alumni találkozón

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

30 április