Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

ELTE Sikerek Kerekasztal: Mesterséges intelligencia

Beszámolók

-

2023.10.11

Első alkalommal került megrendezése ELTE Sikerek kerekasztal-beszélgetés 2023. október 4-én, melynek keretében sikeres ELTE Diplomás kutatóink beszélgettek egy frissen aktuális - a mesterséges intelligenciát feszegető - témáról az Egyetem dísztermében, Darázs Lénárd általános rektorhelyettes, az ELTE Alumni Bizottság elnöke kezdeményezésével.

Az eseményt Pataky Csilla, az Alumni Központ vezetője nyitotta meg, aki beszélt az Alma Materhez való visszalátogatás főbb indítékairól, az ELTE-ről kikerült tehetségek bőségéről, valamint a generációk összefogásának jelentőségéről - mind a tudásmegosztásban, mind az idén már 50. hallgatót támogató ELTE Alumni Ösztöndíj alapjának évente szükséges újraképezésében -, majd bemutatta a beszélgetőket. 

Jeles kutatóink - Csabai István, a Természettudományi Kar, Komplex Fizikai Tanszék Egyetemi tanára, az MTA levelező tagja, továbbá Darázs Lénárd rektorhelyettes, az Állam- és Jogtudományi Kar Egyetemi tanára, a Mesterséges Intelligencia Koalíció szabályozás és etika munkacsoportjának vezetője, valamint Gulyás László, az Informatikai Kar Mesterséges intelligencia Tanszékének docense, az Ipari Akadémia Együttműködés Intézetének igazgató helyettese - beszélgetését Teslár Ákos, a Tudomány politikai iroda vezetője moderálta. Az eszmecserét azzal vezette fel, hogy az elmúlt évben nagyon népszerűvé vált a mesterséges intelligencia témaköre, melyet most ELTE-s oldalról járnak körbe. 

A kutatók bemutatták magukat abból a szempontból, miként és mikor ismerkedtek meg a mesterséges intelligenciával. 

,,A fizikusok valamilyen értelemben mindig is adattudósok voltak, ahogyan valamilyen szinten a többi tudós is, és ugyanazt csináljuk: megértjük a világot, valamilyen modellt alkotunk és felhasználjuk hozzá a legjobb eszközöket, ami most éppenséggel aktuálisan a mesterséges intelligencia néven fut." - mondta el magáról Csabai István. Darázs Lénárd ezzel szemben sosem foglalkozott fizikával és hasonló tudományterületekkel, ő egy klasszikus jogász, viszont a mesterséges intelligencia kutatásának világában is felmerülnek már etikai jogi kérdések, melyek megválaszolása nélkül nem haladhatna tovább a téma kutatása. Gulyás László az egyetemen, informatikai megközelítésben találkozott a mesterséges intelligenciával és a doktori dolgozatát is ebben a témában írta, és azóta is ezzel foglalkozik.

A mesterséges intelligencia kutatása - hasonlóan a többi tudományterülethez - a kíváncsiság hatására kezdődött el, és ahogyan a csillagászatot segíti elő egy távcső használata, úgy az emberi agy véges kapacitását egészíti ki a mesterséges intelligencia. ,,Valamilyen paraméter alapján megtanulja az adattömeget, és miután megtanulta, reagál egy külső környezetre, de közben okosodik az adat betápálásokon keresztül, és képes ehhez hozzáigazítani a tevékenységét. Ebben rejlik tulajdonképpen a veszélye." - definiálta Darázs Lénárd a mesterséges intelligenciát. A legnehezebb ennek a fogalomnak a leírásában, hogy az intelligenciára sincs kifejezett definíció, így kissé megfoghatatlan jogi szempontból is. 

Ha kíváncsi a téma bővebb kifejtésére, a kutatásában elért sikerekre, és a mesterséges intelligencia előnyeire és hátrányaira, nézze meg az előadásról készült felvételt, mely az alábbi képre kattintva elindul.

A képeket köszönjük az KRMI és az EO munkatársainak!



kedvel
347 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

25 éves a közgazdászképzés Szombathelyen - jubileumi ünnepi konferencia

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május

Beszámolók

XLV. 5vös 5km - Alumni kategóriával

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Beszámolók

Jótékonykodás és közösségépítés az első ELTE Média Alumni találkozón

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

30 április