Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Elhunyt Szabó Miklós régész, az ELTE Alumni Alapítvány egyik alapítója

In memoriam

-

2023.12.15

Életének 84. évében, 2023. december 14-én elhunyt Szabó Miklós Széchenyi-díjas régészprofesszor, a klasszika archeológia és a keltológia világszerte elismert kutatója, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az ELTE korábbi rektora, az ELTE Alumni Alapítvány egyik alapítója.

Szabó Miklós Szombathelyen született 1940-ben. A szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetmen szerzett régészet–latin szakon diplomát. 1965-ben védte meg egyetemi doktori disszertációját.

Diplomájának megszerzése után a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Osztályának munkatársa lett, majd három évvel később a Szépművészeti Múzeum Antik Osztályának muzeológusa, később tudományos titkára lett. 1985-ben a múzeum főigazgató-helyettesévé nevezték ki.

1973-tól oktatott az ELTE-n. 1989-ben egyetemi tanárrá nevezték ki. 1991 és 1993 között az ELTE általános rektorhelyettese volt, majd megválasztották az egyetem rektorává. Ezt a tisztségét 1999-ig töltötte be. Eközben 1994 és 2005 között az ELTE BTK Régészeti Intézetének igazgatója is volt.

Kutatási területe Európa vaskorának története és régészete, a kelta művészet és az ókori görög, valamint az etruszk régészet volt.

1980-ban védte meg a történettudományok kandidátusi, 1987-ben akadémiai doktori értekezését. 1995-ben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2001-ben pedig rendes tagjává.

Munkásságát számos külföldi és hazai kitüntetéssel ismerték el. 2011-ben Széchenyi-díjat kapott.

Nyugodjék békében!

Forrás: mta.hu

Tanítványa, munkatársa, az ELTE jelenlegi rektora, az ELTE Alukni Alapítvány jelenlegi elnöke, Borhy László búcsúztatója


kedvel
206 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

In memoriam

Elhunyt Balázs-Piri Krisztina

egy tag profilképe

Alumni Központ

29 április

In memoriam

Elhunyt Szivák Judit

egy tag profilképe

Alumni Központ

03 április

In memoriam

Elhunyt Bacsó Béla

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 március