Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Elhunyt Honti Mária az ELTE Alumni Alapítvány egykori kurátora

In memoriam

-

2024.01.12

Életének 85. évében, 2024. január 8-án elhunyt Honti Mária az ELTE Alumni Alapítvány egykori kurátora, magyar nyelv és irodalom-, valamint történelem szakos tanár, tankönyvíró, irodalomtörténeti, módszertani-pedagógiai tanulmányok szerzője, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium korábbi igazgatója, nyugalmazott államtitkár.



Honti Mária 1962-ben szerzett magyar-történelem szakos tanári diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Gyakorlótanítását az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban végezte, ettől kezdve egészen 1992-ig az iskolában dolgozott. 1966-ban megbízott vezető tanári kinevezést kapott magyarból, később tíz éven át (1981-től 1990-ig) a gimnázium igazgatója volt. Emellett hosszabb időn át oktatta az egyetemen az irodalomtanítás metodikáját, a Tanárképző Főiskolai Karon pedig magyar nyelvészeti szemináriumokat vezetett. 

Megalakulásától kezdve 2017-ig tagja volt az ELTE Alumni Alapítvány kuratóriumának.

1990-ben közoktatási helyettes államtitkár lett, később a Fővárosi Önkormányzatnál főosztályvezetőként, majd 1994 és 1998 között az MKM közigazgatási államtitkáraként dolgozott. Nyugdíjba vonulása után évekig az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakértő tanácsadójaként, emellett az Országos Köznevelési Tanács megbízásából a tankönyvi albizottságban dolgozott. 1999-től 2007-ig a Közoktatási Szakértők Országos Egyesületének elnöke volt. Tevékenysége elsősorban az új érettségi vizsgarendszer fejlesztéséhez és a tanártovábbképzéshez kötődött.

Magyar nyelvi tankönyveit és tanári kézikönyveit éveken át használták, esszéi és tanulmányai többek között az Irodalomismeret, a Pannonhalmi Szemle, a Holmi, a Tiszatáj, az Alföld és a Parnasszus folyóiratokban jelentek meg. Irodalmi munkásságának egyik fő és általa kiemelkedően kedvelt területe Nemes Nagy Ágnes költészete volt.

Tevékenységét számos díjjal ismerték el: Kiváló Pedagógus (1978); Apáczai Csere János-díj (1988); Köztársasági Elnöki Arany Emlékérem (1998); Trefort Ágoston-díj (1999), a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (2004), „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díj (2015).

Honti Máriát az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium saját halottjának tekinti és emlékét kegyelettel megőrzi.

Forrás: elte.hu


kedvel
538 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

In memoriam

Elhunyt Balázs-Piri Krisztina

egy tag profilképe

Alumni Központ

29 április

In memoriam

Elhunyt Szivák Judit

egy tag profilképe

Alumni Központ

03 április

In memoriam

Elhunyt Bacsó Béla

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 március