Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Elhunyt Bacsó Béla

In memoriam

-

2024.03.17

71 éves korában elhunyt Bacsó Béla Széchenyi-díjas esztéta, egyetemi tanár, az ELTE Esztétika Tanszék volt vezetője. 

Bacsó Béla az ELTE magyar-esztétika-népművelés szakon végzett 1977-ben. Pályakezdő éveit a Magyar Színházi Intézetben töltötte főmunkatársi beosztásban, ahonnan politikai okokból elbocsátották; később az ELTE Esztétika Tanszékére került oktatónak és kutatónak; adjunktusi, majd docensi, 2005 óta egyetemi tanári beosztásban dolgozott. 1997-től 2016-ig a tanszékvezetője volt, 2000 és 2010 között pedig a Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetet is vezette. A filozófiai tudományok kandidátusa lett 1992-ben, majd 2001-ben az MTA doktora. 

Számos akadémiai tisztségénél (MTA doktora, Magyar Filozófiai Társaság elnöke) és díjánál (Széchenyi díj, Pro Facultate Philosophiae-díj) fontosabbak voltak neki könyvei, melyekben a filozófiai és irodalmi kérdések mellett egyre nagyobb szerepet kaptak a képelméleti vizsgálódások: Határpontok (1992), A szó művészete (1996), „Mert nem mi tudunk...”(1999), Írni és felejteni (2001), Kiállni a zavart (2004), Az eleven szép (2006), Az elmélet elmélete (2008), Ön-arc-kép. Szempontok a portréhoz (2012), Tapasztalat és esztétika (2016), Kép és szó (2019), Esztétika és műértés (2022). Emellett kiemelendő tudományterjesztő munkássága: az Athenaeum folyóirat és Kijárat Kiadó Spatium sorozatának szerkesztését, ahol a kortárs esztétika alapszövegei jelentek meg. 

„Egyszer meg kellene érteni azt a látszólag magától értetődőnek tűnő kijelentést, hogy az esztétikai tapasztalat is az önmegértés egyik módja” – mondta Bacsó Béla egyetemi búcsúelőadásán, amit nyugdíjaba vonulásakor mondott el. "Most másodszor is, immár véglegesen, magunkra maradtunk. Meg kell tanulnunk együtt élni ezzel a fájdalmas veszteséggel, úgy, hogy közben híven őrizzük emlékét. Isten Önnel, Tanár Úr, soha nem feledjük!" - írja Darida Veronika, az Esztétika Tanszék jelenlegi vezetője. 

Nyugodjék békében!

Forrás: elte.huwikipédia

kedvel
132 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

In memoriam

Elhunyt Szivák Judit

egy tag profilképe

Alumni Központ

03 április

In memoriam

Meghalt Szalay Péter volt alkotmánybíró

egy tag profilképe

Alumni Központ

14 március

In memoriam

Elhunyt B. Révész László

egy tag profilképe

Alumni Központ

05 február