Retour aux actualités
Article suivant
Article précédent

Életműdíjat kapott Nyitray László biokémikus alumnusunk

Kitüntetések

-

2022.09.05

A Magyar Biokémiai Egyesület Tankó Béla Életműdíjjal ismerte el volt hallgatónk, a Biológiai Intézet professzorának, a Biológia Doktori Iskola vezetőjének, a Biokémiai Tanszék korábbi vezetőjének tevékenységét. 

Nyitray László (TTK '81, '83, '95) biológus a fehérjék szerkezete és funkciói közötti összefüggések feltárásán dolgozik. Korábban a motorfehérjék titkait kutatta, ma elsősorban a fehérjék közötti kölcsönhatásokat és a fehérjeszabályozás különböző módozatait tanulmányozza a biokémia, a sejtbiológia, a géntechnológia, a bioinformatika és a szerkezeti biológia változatos eszköztárával. Az Akadémiai Díjjal kitüntetett professzor csoportja korábban a kutatásokat forradalmasító módszert dolgozott ki a nehezen kristályosodó fehérjék atomi szintű szerkezetvizsgálatában. Fejlesztésük felhasználásával hosszabb távon olyan terápiás gyógyszerhatóanyagok is készülhetnek, amelyek csökkenthetik bizonyos tumorok áttétének kialakulását.

A Tankó Béla Életműdíj a magyar biokémikus közösség legnagyobb elismerése, a Magyar Biokémiai Egyesület legrangosabb díja, odaítélésére kétévente kerül sor. 2012 óta a díjat két kategóriában ítéli oda az Egyesület Intéző Bizottsága. Az életműdíjat a magyarországi biokémiai és molekuláris biológiai kutatás irányait meghatározó, alapvető felfedezéseket jegyző egyéniségek kapják. A díjjal korábban egyetemünkről Gráf László (TTK '65, '68) professor emeritust ismerték el.  


Forrás és felhasznált kép: elte.hu


kedvel
202 megtekintéss Visites
Ossza meg

Commentaires0

Vous n'avez pas les droits pour lire ou ajouter un commentaire.

Articles suggérés

Kitüntetések

A National Academy of Sciences tagjává választották Barabási Albert-Lászlót

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Akadémiai Aranyérmet kapott Pléh Csaba

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Díjat kapott Rakovszky Zsuzsa és Margócsy István

egy tag profilképe

Alumni Központ

07 május