Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

ELÉRHETŐVÉ VÁLT „JANUS PANNONIUS A HUMANIZMUSTÓL A BAROKKIG” CÍMŰ VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁSUNK

-

Egyetemi Könyvtár és Levéltár Alumni Tagozat

Hírek

-

2023.05.31

Mi mindent árulhat el egy tréfás görög betűkkel írt latin bejegyzés egy 11. századi evangéliumoskönyvben? Ki és miért készíttethetett a 16. század elején Janus Pannonius leveleit tartalmazó kis kéziratos füzetet? Mi volt a véleménye egy Janus-kötet használójának a költő epigrammáiról? Megtudhatják mindezt virtuális kiállításunkból, melynek alapjául a 2022 szeptembere és novembere között látható Janus Pannonius a humanizmustól a barokkig című kamaratárlat szolgált.

Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár gyűjteménye számos olyan dokumentumot őriz, melyek a nagyközönség számára nem, vagy csak kivételes alkalmakkor láthatók. Ilyen többek között Janus Pannonius 11. századi bizánci evangéliumoskönyve, mely 2022 őszén került rövid időre kiállításra a humanista püspök halálának 550. évfordulója alkalmából. A püspök itáliai tanulmányai során számos humanista műveltségű ismerőst, barátot szerzett, akik közül többel Magyarországra való visszatérése után is tartotta a kapcsolatot, latin költeményei pedig a XVI. századtól kezdve jelentek meg előbb külföldi, majd hazai nyomdákban. A könyvbemutatóhoz kapcsolódó őszi kamaratárlaton Janus Pannoniushoz köthető nyomtatott könyveket és egy kéziratot láthattak az érdeklődők. Virtuális kiállításunk lehetőséget kínál, hogy az érdeklődők ne csak a görög nyelvű evangéliumoskönyvbe, hanem az összes kiállított, 16–18. századi műbe belelapozzanak, elidőzzenek a szövegek olvasásával, vagy megfejtsék a tulajdonosi és olvasói bejegyzéseket.

Illusztráció szerzője, forrása: ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár [Exempla epistolarum Joannis Pannonij et aliorum 1.5.1.5. Coll. Pray. IX/18 1r]


kedvel
103 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

MEGNYÍLT AZ ÚJ KÖZÖSSÉGI TÉR

egy tag profilképe

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

08 május

Hírek

URBAN HISTORY & TERRITORIAL PLANNING

AI

Alumni International

24 április

Hírek

TREVOR NOAH'S COMEDIC RESISTANCE TO HATRED IN SOUTH AFRICA AND THE USA

AI

Alumni International

16 április