Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Élen a QS regionális rangsorában

Hírek

-

2021.12.17

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az összesített lista 26. helyén végzett, ezzel az eredménnyel ismét a legfelső 6 százalékba tartozik. A magyar egyetemek között továbbra is őrzi vezető helyét.

A Quacquarelli Symonds (QS) ismét elkészítette a feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit értékelő egyetemi rangsorát. A 2022-es lista összesen 450 felsőoktatási intézményt hasonlított össze a közép- és kelet-európai, illetve a közép-ázsiai régióból.

Egyetemünk az összesített lista 26. helyén végzett, ezzel a legjobb eredményt érte el a magyar egyetemek között, és ismét a legfelső 6 százalékba tartozik: a régiós átlagnál 193 százalékkal, a magyarországi átlagnál csaknem 97 százalékkal teljesített jobban. 

Magyarországról összesen 16 intézmény szerepel a rangsorban, az ELTE után a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem holtversenyben a 29. helyen áll, majd a Debreceni Egyetem (40.), a Pécsi Tudományegyetem (60.), a Corvinus (68.), a Pannon Egyetem (106.), a Szent István Egyetem (110.), a Miskolci Egyetem (140.), a győri Széchenyi István Egyetem (150.), az Óbudai Egyetem (186.) következik. Ezután a lista már csak kategóriákat említ, így a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a 231–240., a Soproni Egyetem a 251–300., az Eszterházy Károly Egyetem és a Nyíregyházi Egyetem a 301–350., míg a Károli Gáspár Református Egyetem a 351–400-as kategóriába került.

A rangsor a tavalyi 400 után idén már 450 felsőoktatási intézményt értékelt összesen 10 indikátor alapján, ezeket az összesített eredmények megállapításánál különböző súlyozással veszik figyelembe. Az indikátorok között szerepel az akadémiai és a munkáltatói hírnév, az oktatók és hallgatók aránya, valamint a publikációk és hivatkozások száma. Számításba veszik még a PhD-fokozattal rendelkező oktatók arányát, a webes befolyást, valamint a külföldi oktatók és hallgatók arányát. A felmérés módszertanáról itt olvashat bővebben.

A 2022-es regionális QS rangsorba Oroszországból és Törökországból került be a legtöbb felsőoktatási intézmény, a dobogóra sorrendben a Lomonoszov Egyetem, a prágai Károly Egyetem és a Szentpétervári Egyetem állhatott fel. A részletes eredmények a QS honlapján találhatók, az ELTE pozíciójáról a hazai és nemzetközi rangsorokban pedig ebben az összefoglalóban olvashat.

kedvel
288 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Hírek

URBAN HISTORY & TERRITORIAL PLANNING

AI

Alumni International

24 április

Hírek

TREVOR NOAH'S COMEDIC RESISTANCE TO HATRED IN SOUTH AFRICA AND THE USA

AI

Alumni International

16 április

Hírek

HUNGARIAN UNIVERSITIES COULD BECOME IMPORTANT BUSINESS PLAYERS FOR THE SPACE INDUSTRY

AI

Alumni International

15 április