Retour aux actualités
Article suivant
Article précédent

Déry-díjat kapott volt hallgatónk

Kitüntetések

-

2023.12.04

A Déry Tibor Alapítvány 2023. december 1-én adta át a Déry-díjakat az irodalmi élet öt kiemelkedő alkotójának. Az idei díjazottak között Nagy Gabriella, az ELTE volt hallgatója is helyet kapott.

A Déry Tibor özvegyének végakarata alapján létrejött díjat évente ítélik oda azoknak, akik a magyar irodalom művelésében kiemelkedő eredményeket értek el. Az első díjat (akkor még Déry Tibor-jutalom néven) 1984-ben adták át. A korábbi díjazottak között számos volt hallgatónk megtalálható, pl. Krusovszky Dénes, Babarczy Eszter, Bartók Imre, Mán-Várhegyi Réka, Tompa Andrea, Géher István, Dragomán György, Lackfi János, Kun Árpád, Szabó T. Anna.

Idén Ilma Rakusa, Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János és Nagy Gabriella részesült a pénzjutalommal járó kitüntetésben. A díjakat odaítélő kuratórium elnöke Schein Gábor (BTK '93), titkára az Artisjus főigazgatója, Szinger András (ÁJK '00), tagja Bán Zsófia (BTK '81) és Keresztesi József.

Nagy Gabriella (TFK '87, BTK '90, '97) író, szerkesztő, irodalomszervező, a Litera irodalmi portál főszerkesztője, a Szépírók Társaságának tagja. 1987-ben végzett magyar-történelem szakon az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán, majd az ELTE Bölcsészettudományi Kar magyar, később esztétika szakos hallgatója volt. Az 1992 óta publikáló szerzőnek eddig négy önálló kötete jelent meg, elnyerte a Bródy Sándor-díjat, a Pro Literatura díjat és az Osvát Ernő-díjat. 2016 óta az Irodalom Éjszakája rendezvénysorozat kurátora. 


Korábbi díjazottak

Forrás: index.huwikipedia.org

Felhasznált fotó: Valuska Gábor - kultura.hujelenkor.net

kedvel
185 megtekintéss Visites
Ossza meg

Commentaires0

Vous n'avez pas les droits pour lire ou ajouter un commentaire.

Articles suggérés

Kitüntetések

A National Academy of Sciences tagjává választották Barabási Albert-Lászlót

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Akadémiai Aranyérmet kapott Pléh Csaba

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Díjat kapott Rakovszky Zsuzsa és Margócsy István

egy tag profilképe

Alumni Központ

07 május