Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Deák Ferenc-díjat kapott Hamza Gábor

Kitüntetések

-

2021.10.22

Az ELTE Római Jogi és Összehasonlító Jogtörténeti Tanszékének professor emeritusa, Hamza Gábor (ÁJK '72) október 18-án, a Budapesti Ügyvédi Kamara klubtermében vehette át a kitüntető jelvényt és emlékplakettet a jogászi hivatás példaszerű gyakorlásának elismeréseként. 

Az akadémikus professzor laudációjában többek között elhangzott, hogy a magyar jogi felsőoktatás és tudományos közélet egyik legelismertebb, legnagyobb hatású képviselője. Széchenyi-díjas tudós, az MTA rendes tagja, az akadémiai közéletnek, a tudományszervezésnek is jeles képviselője. A Magyar Akkreditációs Bizottság társadalomtudományi alelnöke, a Jogi Bizottság elnöke. Évtizedeken keresztül jogászgenerációkat oktatott a jogi gondolkodás alapjainak elsajátítására, ösztönzött a római jog máig tovább élő elveinek és intézményeinek megértésére, a magánjog történeti gyökereinek, azok egyetemes érvényének, aktualitásnak igazolására, a jog tiszteletére. Tudományos munkásságával példátlanul széles körű nemzetközi ismertséget és elismertséget vívott ki. Mostani, Deák Ferenc-díjjal történő elismerésének külön aktualitást ad az a hézagpótló munkája, amely a magyar tudósok, akadémikusok életpályáját kutatja és örökíti meg, jelentős példaképeket állítva a leendő jogtudósok elé is.

Az ünnepségen adták át Nagy Mariannának, az ELTE Alkotmányjogi Tanszék és a Közigazgatási Jogi Tanszék vezetőjének 2020-as Deák Ferenc-díját is.

A 2021. év további díjazottjai: Balsai István volt alkotmánybíró, Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség főügyésze, Tóth László ügyvéd, a Vas Megyei Ügyvédi Kamara elnöke, Parti Tamás közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökhelyettese, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke és Kiss László professor emeritus, volt alkotmánybíró.

Az ELTE ÁJK korábbi Deák Ferenc-díjasai

Forrás: elte.hu 

Felhasznált kép: mta.hu

kedvel
309 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Kitüntetések

A National Academy of Sciences tagjává választották Barabási Albert-Lászlót

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Akadémiai Aranyérmet kapott Pléh Csaba

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Díjat kapott Rakovszky Zsuzsa és Margócsy István

egy tag profilképe

Alumni Központ

07 május