Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

BŐVÍTETTÜK NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINKAT – INTÉZMÉNYÜNK AZ UNIVERSEUM TAGJA

-

Egyetemi Könyvtár és Levéltár Alumni Tagozat

Hírek

-

2024.02.08

A 2024. évtől az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár is tagja az Universeum European Academic Heritage Networknek.

A gazdag kulturális örökséget is őrző ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár irányítása alatt működő egyetemi örökségkoordinációs projekt küldetése az egyetem által őrzött kulturális örökség feltérképezése, védelme és láthatóvá tétele mind a tudományos, mind a széles nagyközönség számára, mely az Universeumhoz való csatlakozásunkkal egy európai hálózat részévé is vált.

Az Universeum célja a felsőoktatási intézményi gyűjteményekben őrzött európai kulturális örökség és tudásvagyon megőrzése és népszerűsítése. Az európai szervezetet 2000-ben alapították tizenkét európai egyetem gyűjteményének és múzeumának képviselői részvételével a németországi Halle-Wittenberg Egyetemen.

Az Universeum rendszeresen üléseket szervez, kiadványokat szerkeszt és elősegíti az egyetemi örökségvédelmi intézmények közötti eszmecserét Európa-szerte. A szervezet nyitott az örökségvédelmi és múzeumi szakemberek, kutatók, diákok, egyetemi igazgatók és az egyetemi örökség iránt érdeklődők számára, és elkötelezett a folyamatos ismeretterjesztés, a tudás- és tapasztalatcsere, valamint az európai tudományos örökség kutatásban és oktatásban való felhasználásának előmozdítása iránt. Európai fórumot biztosít az együttműködési projektek megvalósításához, ösztönzi a nemzeti hálózatok létrehozását, és támogatást nyújt a kulturális értékek megőrzése, valamint az európai intézmények és egyetemek közötti kapcsolatteremtés terén. Évente személyes részvétellel konferenciát is szervez, 2024-ben az ICOM–UMAC egyetemi gyűjteményeket és múzeumokat összefogó világszervezettel közösen. Csatlakozásunk lehetővé teszi a találkozókon való részvételt és a nemzetközi szakmai kapcsolatok kiépítését. A tagok között jelenleg számos kelet-európai képviselő is szerepel, így mind az európai, mind a regionális diskurzushoz hatékonyan hozzá tudunk járulni.


Illusztráció szerzője, forrása: ELTE EKL


kedvel
129 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

MEGNYÍLT AZ ÚJ KÖZÖSSÉGI TÉR

egy tag profilképe

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

08 május

Hírek

URBAN HISTORY & TERRITORIAL PLANNING

AI

Alumni International

24 április

Hírek

TREVOR NOAH'S COMEDIC RESISTANCE TO HATRED IN SOUTH AFRICA AND THE USA

AI

Alumni International

16 április