Retour aux actualités
Article suivant
Article précédent

Borhy László lett a Seuso Munkabizottság elnöke

Kitüntetések

-

2021.03.08

Borhy László (BTK '88) lett a Seuso Munkabizottság elnökeA római kori ezüstkészlet hazakerülésekor, 2014-ben létrehozott Munkabizottság feladata a különleges Seuso-kincs tudományos vizsgálatának koordinálása.

Varga Benedek (BTK '89), a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, - és az ELTE Alumni Alapítvány kurátora - 2021. február 16-án kelt levelében Baán László (BTK '86), a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának és Freund Tamás (TTK '86), a Magyar Tudományos Akadémia elnökének javaslatára az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorát, Borhy László akadémikust, Széchenyi-díjas régészt bízta meg a Seuso Munkacsoport elnöki teendőinek ellátásával.

A Munkacsoport feladata az 1970-es években Magyarországon, a Fejér megyei Kőszárhegyen előkerült, majd illegális úton külföldre csempészett, de a magyar állam által több évtizedes tárgyalássorozat eredményeképpen 2014-ben és 2017-ben visszavásárolt késő római kori ún. Seuso-kincs ezüstedényeinek tudományos vizsgálata. A Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött, tizennégy ezüstedényből és az előkerüléskor ezeket magában rejtő rézüstből álló kincs a nevét az ún. vadásztálon található feliraton megnevezett egykori tulajdonosáról, Seusóról kapta. A 70 cm átmérőjű, csaknem 9 kg súlyú tál további érdekessége, hogy feltünteti a Pelso szót, azaz a Balaton római kori nevét. Az edénykészlet darabjai egy ünnepi lakoma magas művészi színvonalon és gazdagon díszített, fényűző kellékei voltak, amelyek között megtalálhatóak a tálaló- illetve tisztálkodáshoz és szépítkezéshez használt edények egyaránt. A pannoniai római uralom kései időszakára, azaz a 4–5. századra keltezhető ezüstedények valamilyen háborús konfliktus idején kerülhettek a földbe.

A kincs hazakerülésekor, azaz 2014-ben létrehozott Seuso Munkabizottság feladata a Seuso-kincs tudományos vizsgálatának koordinálása az ókori műtárgyak gyűjtésével foglalkozó két országos múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum, valamint az ELKH (korábban MTA) Földtani és Geokémiai Intézete szakértőinek bevonásával. A tárgyak részletes dokumentálása mellett a Munkacsoport foglalkozik műhely- és attribúciós kérdésekkel, talajmintavétellel és a tárgyak anyagának kutatásával, régészeti és művészettörténeti problémák tisztázásával, valamint a történeti és társadalmi kontextus elemzésével.

Forrás: elte.hu

kedvel
228 megtekintéss Visites
Ossza meg

Commentaires0

Vous n'avez pas les droits pour lire ou ajouter un commentaire.

Articles suggérés

Kitüntetések

A National Academy of Sciences tagjává választották Barabási Albert-Lászlót

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Akadémiai Aranyérmet kapott Pléh Csaba

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Díjat kapott Rakovszky Zsuzsa és Margócsy István

egy tag profilképe

Alumni Központ

07 május