Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Alumnus siker a "Nők a tudományban" pályázaton

Hírek

-

2022.01.04

Harmadik helyezést ért el Radnóti Katalin (TTK '81) alumnusunk, az ELTE Anyagfizika Tanszék tanára az MTA versenyfelhívásán Róna Erzsébet magkémikusról írt munkájával.

A Magyar Tudományos Akadémia Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottsága 2021-ben pályázatot hirdetett a magyar nők tudományban elért eredményeit bemutató, elsődleges forrásokon alapuló tanulmányok írására. Az eredményhirdetésre decemberben került sor. A pályázaton Radnóti Katalin, az ELTE Anyagfizikai Tanszék tanára 3. helyezést ért el Róna Erzsébet élete és munkássága című munkájával.

Marie Curie Nobel-díjakat érő tudományos teljesítménye közismert. Arról azonban kevesebbet tudunk, miként hatott az ő tevékenysége a nők tudományos pályán való részvételére a 20. század elején, voltak-e hazánkban is követői. A válasz igen, személye és az általa kutatott témakör, a radioaktivitás több nőt is a kutatói pálya felé vonzott. Hazánkban Götz Irén és Róna Erzsébet indult el a nyomában.

Radnóti Katalin pályázatában Róna Erzsébet (1890 Budapest – 1981 Oak Ridge, USA) életét, sikereit és nehézségeit mutatja be. A tudós pályafutásának első évei kötődnek hazánkhoz, ezután évekig Berlinben, majd Bécsben és 1941-től az USA-ban élt és dolgozott. A hazánkban alig ismert kutató munkássága 2015-ben posztumusz bekerült a Tennessee Women's Hall of Fame-be, a non-profit, önkéntes szervezet azokat a kiváló nőket ismeri el, akik az amerikai egyesült államokbeli Tennessee állam gazdasági, politikai és kulturális életére jelentős hatással voltak. Róna Erzsébet a korszak olyan meghatározó tudósaival dolgozott együtt a nukleáris kémia területén, mint Kasimir Fajans, Otto Hahn, Lise Meitner, Stefan Meyer, Marie Curie, Irene és Frederic Joliot-Curie, Ernest Rutherford, Enrico Fermi, de jól ismerte Szilárd Leót is. Első kézből értesült olyan jelentős felfedezésekről, mint például a mesterséges radiokativitás, a maghasadás. A Nobel-díjas Hevesy György vele közösen végezte első hazai nyomjelzéss vizsgálatait.

A díjazottakkal – így Radnóti Katalinnal is – a Bíráló Bizottság elnöke, Pető Andrea beszélgetett.

kedvel
364 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Hírek

Domestic cats area serious threat to wildcats

AI

Alumni International

17 május

Hírek

Alapításának 389. évfordulóját ünnepelte az Egyetem

egy tag profilképe

Alumni Központ

16 május

Hírek

Betegségek korai felismerésén dolgozik Krausz Ferenc

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május