Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

384. Tanévnyitó

Beszámolók

-

2018.09.10

A 2018/2019-es tanévvel kezdetét vette az Eötvös-év, amely Eötvös Loránd halálának 100. évfordulója alkalmából egyetemünk névadójának és alumnusának állít emléket.

A tanévnyitó ünnepségen egyetemünk polgárain túl az Alumni kuratórium tagjai, a kormány képviselői, az Alkotmánybíróság tagjai, nagykövetek, az ELTE konzisztórium tagjai és a társegyetemek vezetői vettek részt, akiket Borhy László rektor az ELTE Alumni Tanács és az ELTE Alumni Alapítvány elnöke köszöntött. A 2018/2019-es szemesztert Eötvös Loránd életművének szenteli az ELTE, hiszen jövőre lesz 100 éve, hogy elhunyt egyetemünk névadója, az egykori rektor, akadémiai elnök, vallás- és közoktatási miniszter, akinek életművét többek között konferenciákon és kiállításokon idézzük majd fel.  Idén ünnepelte alapításának 120. évfordulóját a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC), amelynek első elnöke szintén Eötvös Loránd volt, ennek emlékére az ELTE ÁJK épületében emléktáblát is avattak az évnyitó ünnepségen.

Az egyetem kiemelt figyelmet fordít a fiatalok és a kiválóságok támogatására, az ELTE-n folyó magas színvonalú kutatásokra a mesterséges intelligenciától az asztro- és részecskefizikán át a társadalomtudományokig. Az intézmény büszke arra, hogy a hazánkban induló Lendület kutatócsoportok legtöbbje az ELTE-hez kötődik. A rektor beszédében kiemelte, hogy az ELTE több mint 150 kétoldalú megállapodással, ezernél is több Erasmus-partnerrel rendelkezik, és 9 egyetemi hálózat tagja. Ezek közül kiemelte a CELSA (Central Europe Leuven Strategic Alliance) hálózatot, amelynek elnökségét a következő évben egyetemünk tölti be.

Az Eötvös-emlékév kapcsán változatos programokkal emlékezik meg az ELTE névadójára: emlékkiállítások, megemlékezések, tudományos rendezvények és sportesemények mellett emlékbélyeg és emlékérem kerül kiadásra, és a nagyszerű tudós fizikusi munkásságára emlékezve első ingakísérletét is rekonstruálják. 

Az egyetemünkön kialakult hagyomány szerint a tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésen ismerik el az egyetem kiváló oktatóinak, dolgozóinak munkáját. Ilyenkor adják át a több évtizedes kiemelkedően magas színvonalú, hazai és nemzetközi oktató tevékenység, tudományos teljesítmény, a tudományos utánpótlás nevelésében való részvétel, valamint az oktatás és kutatás terén végzett szakmai közéleti tevékenység elismeréseként a „professor emeritus” címeket is. A megtisztelő kitüntetést Borhy László idén 12 professzornak adta át.

Az „Eötvös-gyűrű” kitüntetést kiemelkedő szakmai, tudományos életútja elismeréseként idén Németh János professor emeritus (ÁJK) és Lovász László, a TTK professzora, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke vehette át.

Az ünnepségen kiosztották többek között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Emlékérme kitüntetést, a Pro Universitate Emlékérmet, a Szenátusi Érdemérmet, a Mária Terézia Emlékérmet, a Pro Ingenio Nívódíjat és a Pro Ingenio Elismerő Oklevelet, a Trefort Ágoston Emléklapot is, illetve számos dolgozó részesült rektori és kancellári dicséretben. A kitüntetettek között van Mezey Barna az egyetem volt rektora és az ELTE Alumni Alapítvány volt elnöke, valamint Frank Tibor az ELTE Alumni Tanács tagja is. A kitüntetettek névsora itt érhető el. 

A tanévnyitóról készült bővebb beszámoló az ELTE honlapján olvasható.

ELTE Alumni
Facebook

kedvel
188 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert 2024

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 április

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április