Retour aux actualités
Article suivant
Article précédent

245 éve dőlt el, hogy Budára költözik a Egyetem jogelődje

Évfordulósok

-

2022.03.18

Egyetemünk jogelődje Nagyszombaton kezdte meg működését 1635-ben. Költöztetését Mária Terézia határozta el, és bár felmerült, hogy a pesti Invalidus-palotában helyezik el, végül 1777-ben Budára, a Várba költözött. 

Az ELTE a legrégebb óta folyamatosan működő egyetem Magyarországon, amelyet 1635-ben alapított Pázmány Péter esztergomi érsek. Mivel akkor a korábbi főváros, Buda, valamint Esztergom, az érsekség székhelyei is török uralom alatt voltak, Nagyszombat lett az Egyetem székhelye. Mária Terézia az uralkodása (1740–1780) alatt átfogó reformokba kezdett, és ez alól a felsőoktatás sem maradhatott ki. 1769-ben gyakorlatilag állami iránytás alá vette az intézményt, amelyet orvosi karral egészített ki. A nagyszombati egyetem ezzel lett teljes, ugyanis a korabeli felfogásban egy egyetemnek négy karral, bölcsész, teológiai, jogi és orvosi karral kellett rendelkeznie. 

1774-ben javasolta egy szakbizottság, hogy kerüljön át az egyetem Pestre, az invalidusok házába, amelyben ma a Fővárosi Önkormányzat működik. A királynőnek tetszett a gondolat, de ő nem Pestet, hanem Budát javasolta helyszínnek. A végleges döntést 1777. március 11-én olvasták fel az Egyetemi Tanácsban. 

A költözés költségét maga a királynő vállalta. 1777. augusztusában kezdődött meg a költözős, amely nagy feladat volt, hiszen minden felszerelést szekerekkel és hajókkal kellett szállítani Nagyszombatról Budára. A szállítás koordinálását Kempelen Farkas intézte. 1777. november 3-án elkezdődhetett Budán a tanítás, az intézménynek 4 kari igazgatója, 32 rendes tanára és 423 hallgatója volt akkoriban. A teljes költözés 1780-ra fejeződött be, a hivatalos felavatására 1780. június 25-én került sor, a Mária Terézia koronázásának 40. évfordulójára emlékező ünnepségsorozat részeként. 

Forrás és teljes cikk: pestbuda.hu

kedvel
456 megtekintéss Visites
Ossza meg

Commentaires0

Vous n'avez pas les droits pour lire ou ajouter un commentaire.

Articles suggérés

Évfordulósok

Évfordulósaink 2023 Q4 - Babits Mihály, Neumann János

egy tag profilképe

Alumni Központ

06 december

Évfordulósok

Évfordulósaink 2023 Q3 - Szent-Györgyi, Pray, Lenhossék

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 október

1

Évfordulósok

Eötvös Loránd 175.

egy tag profilképe

Alumni Központ

25 július