Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

2024-es QS rangsor: itthon ismét az ELTE az élen

Hírek

-

2024.04.11

Az 55 szűkebb szakterület közül 10-ben kizárólag az ELTE került be hazánkból a világ legjobbjai közé a QS 2024-es rangsorában.

Április 10-én hozták nyilvánosságra a Quacquarelli Symonds (QS) 2024-es szakterületi rangsorát, amely csaknem 100 ország 1500 felsőoktatási intézményének több mint 16 ezer képzését értékelte öt nagy tudományterületen, ezen belül 55 szűkebb szakterületen az akadémiai és munkáltatói elismertség, tudományos közlemények idézettsége, a Hirsch-index és a nemzetközi kutatási együttműködések alapján. A rangsor módszertanáról itt olvashat részletesen angol nyelven.

Az öt nagy tudományterület közül az ELTE a bölcsészettudományokban több mint 40 helyezést javítva tavalyi eredményén a 221., természettudományokban pedig a 298. helyre került, ezzel az eredménnyel mindkét területen a legjobb felsőoktatási intézmény Magyarországon. A társadalomtudomány-menedzsment területen a Corvinus (389.) után az ELTE (401–450.) a második legjobb magyar intézmény, itt még a hazai képzőhelyek közül a BME (501–550.) szerepel a rangsorban. Az élet- és orvostudományokban egyetemünk most először szerepel a tudományterületi rangsorban (az 501–550-es kategóriában), ezzel a hazai palettán a negyedik helyen áll a Semmelweis Egyetem (281.), a Debreceni Egyetem (401-450) és a Szegedi Tudományegyetem (401-450) után.

Az 55 szűkebb szakterületet tekintve Magyarországról összesen 10 egyetem 45 képzése szerepel a listán. Az ELTE a tavalyi évhez hasonlóan 15 szakterületen került be a világ legjobbjai közé, közülük 10-ben (nyelvészet, pszichológia, régészet, geológia, geofizika, történelem, modern nyelvek, angol nyelv és irodalom, neveléstudomány, jog) Magyarországról egyedüliként, míg matematikából hazai viszonylatban a BME-vel osztozik az első helyen. Egyetemünk két területen (informatika, illetve fizika és űrkutatás) lett ezüstérmes, biológiából és kémiából pedig a harmadik legjobb egyetem az országban a QS rangsora szerint.

Egyetemünk a tavalyi évhez képest javított eredményén a modern nyelvek, az informatika, a neveléstudomány és a történelem szakterületen. Ez utóbbiban az ELTE most először szerepel a QS szakterületi rangsorában, informatikai képzéseink pedig hatalmasat ugorva a listán a tavalyi 401–500-as kategóriából kerültek előre a 351–400-as csoportba.

Részletes eredmények és további információ


Forrás: elte.hu

kedvel
199 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

URBAN HISTORY & TERRITORIAL PLANNING

AI

Alumni International

24 április

Hírek

TREVOR NOAH'S COMEDIC RESISTANCE TO HATRED IN SOUTH AFRICA AND THE USA

AI

Alumni International

16 április

Hírek

HUNGARIAN UNIVERSITIES COULD BECOME IMPORTANT BUSINESS PLAYERS FOR THE SPACE INDUSTRY

AI

Alumni International

15 április