Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

100 éve született a világhírű zeneművész Varga Tibor, egyetemünk egykori hallgatója

Hírek

-

2021.10.18

Varga Tibor születésének centenáriuma alkalmából emlékkoncertet ad a Pannon Filharmonikusok Zenekar (PFZ) a pécsi Kodály Központban és a budapesti Zeneakadémián. Az októberi előadások során négy fiatal hegedű virtuóz játékában gyönyörködhetnek az érdeklődők. A 210 éves zenekar 210 pedagógus számra díjmentes belépést biztosít a koncertekre.

Varga Tibor (1921-2003), hegedűművész, tanár és karmester 1921-ben született Győrben. Első hegedűjét kétéves korában kapta szintén zenész édesapjától, színpadra először hatévesen lépett. 10 éves korában már Mendelssohn hegedűversenyét játszotta, és felvételt nyert a budapesti Zeneakadémiára, ahol olyan tanároktól tanulhatott mint Hubay Jenő, Carl Flesch, Kodály Zoltán és Weiner Leó. Tanulmányai alatt megjelent első lemezfelvétele, továbbá európai és világ körüli turnén vett részt. 1938-as végzését követően a Pázmány Péter Tudományegyetemen, az ELTE jogelődjén hallgatott filozófiát, majd 1947-ben Londonba emigrált. Ezt követően 35 évig tanított Németországban, Detmoldban, ahol 1954-ben megalapította a Tibor Varga Kamaraegyüttest. Ekkor kezdte meg karmesteri tevékenységét, amellyel szintén nagy ismertségre tett szert. 1956-ban Svájcban, Sionban telepedett le. Itt 1697 óta minden évben megrendezésre kerül az ifjú tehetségek bemutatkozására szolgáló Tibor Varga Nemzetközi Hegedűverseny. 1974-ben alapítványt hozott létre, továbbá a győri egyetem Zeneművészeti Intézete a mai napig az ő nevét viseli. 1988-ban állandó konzervatóriumot is alapított, amely 2002 óta viseli nevét (Conservatoire Supérieur et Académie de Musique Tibor Varga). A több ország által is kitüntetett zenész több mint 30 ősbemutatót tudhat magáénak. Varga Tibor 2003-ban, 82 esztendősen váratlanul hunyt el Svájcban. Az Európai Egyetemek Szövetsége hivatalos himnusza 2003 óta az általa négy hegedűre komponált Capriccio-Etude.

A mindig előretekintő Varga Tibor egész életében nagy figyelmet szentelt a tehetséggondozásnak, az ifjú tehetségek támogatásának és a tanításnak. Ez a szemléletmód inspirálta fiát, Varga Gilbertet, a Pannon Filharmonikusok vezető karmesterét öt "csodagyerek" meghívására, akikből végül négyen lépnek színpadra október folyamán hazánkban. Október 14-én Pécsett, a Kodály Központban adnak hangversenyt a tizenéves tehetségek, október 18-án pedig a budapesti Zeneakadémián koncerteznek.

Forrás: librarius.huwikipedia.orgpfz.hu

Felhasznált kép: pecsistop.hu

kedvel
378 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

Domestic cats area serious threat to wildcats

AI

Alumni International

17 május

Hírek

Alapításának 389. évfordulóját ünnepelte az Egyetem

egy tag profilképe

Alumni Központ

16 május

Hírek

Betegségek korai felismerésén dolgozik Krausz Ferenc

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május