Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

|KÉT PORTRÉ| - Mészöly–Pilinszky 100 kiállítás a PIM-ben

Hírek

-

2021.09.22

2021. szeptember 1-jén nyílt meg a |KÉT PORTRÉ| Mészöly–Pilinszky 100 című kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A magyar 20. századi irodalom két meghatározó alakja, a 100 éve született Mészöly Miklós és Pilinszky János élete és művészete, gondolatisága előtt tiszteleg a 2022. január 2-ig látogatható tárlat.

Az ikerkiállítás Mészöly Miklós (ÁJK '42) és Pilinszky János (1944-ig volt a BTK hallgatója) művészetéhez, személyéhez való közelebb kerülést relikviák, képek, szövegek révén kívánja segíteni. Mészöly Miklós esetében a tárlat kulcskérdése: Miért Mészöly? – erre hat pontban válaszol az írónak szentelt kiállításrész, amelyben számos fénykép is helyet kapott. Ezek túlnyomó részét az író barátja, Móser Zoltán készítette. A Pilinszky "portré" mottójául az Apokrif egy sorát választották: "Haza akartam, hazajutni végül." A költő esetében a kiállításon fontos szerepet kap a vallásosság, továbbá a menekülés és megérkezés, a hit és a szorongás, a szeretet és a bűnösség kettőse. 

A jövő év elejéig látogatható kiállítás kurátorai Szolláth Dávid (Mészöly) és Wirth Imre (Pilinszky). Utóbbival Juhász Anna beszélgetett, aki beleshetett a még meg nem nyitott kiállítás színfalai mögé. Kedvcsinálóként alább megtekinthetik az említett videót:

Forrás: pim.hu, kultura.hu

Felhasznált kép: pim.hu



kedvel
656 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Hírek

Domestic cats area serious threat to wildcats

AI

Alumni International

17 május

Hírek

Alapításának 389. évfordulóját ünnepelte az Egyetem

egy tag profilképe

Alumni Központ

16 május

Hírek

Betegségek korai felismerésén dolgozik Krausz Ferenc

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május