Hogyan játsszák?

A korfball a többi csapatjátéktól abban különbözik, hogy mindenképpen koedukált, vagyis fiúk és lányok együtt játsszák, ennek megfelelően egy csapat négy lányból és négy fiúból áll.

A korfballt mind szabadtéren, mind teremben szokták játszani két térfélre osztott pályán. Mindkét térfélen található egy-egy állvány (felnőtteknél 3,5 m magas, fiatalabb korosztályoknál alacsonyabb is lehet), tetején egy kosárral. Ez az állvány a pálya végétől a térfél harmadánál van felállítva. A játékhoz használt labda speciálisan erre a sportra lett kifejlesztve. Egyszerre két nyolcfős csapat játszik, melyek célja, hogy az ellenfél kosarába juttassák a labdát. A két csapat a két térfélen (támadó és védekező térfél) el van osztva, így csapatonként egy térfélen két lány és két fiú található.

Pontot a labdának a kosáron fentről-lefelé történő átjuttatásával lehet szerezni. Fontos szabály, hogy a labdával sem futni, sem azt pattogtatva vezetni nem szabad, valamint, hogy a fiúk csak a fiúk, a lányok pedig csak a lányok ellen védekezhetnek. A védekezés főként úgy történik, hogy a védekező egyik kezét a másik feje fölé teszi, ha a támadó így is megpróbálja bedobni a labdát a korfba, akkor az ellenfél jön mivel ez szabálytalan. Minden második gól után a játékosok térfelet váltanak, így a korábbi védők támadók lesznek, a támadók pedig védők. Félidőben – sok más sporthoz hasonlóan – a korfballban is a szerepek helyett a térfelek cserélődnek.