Újra! Eötvös Loránd élete és munkássága

A kiállítást a járványhelyzet megszüntével július 7-én újra megnyitják, és a tervek szerint 2021. május 22-ig lesz látogatható.
Az Eötvös 100 jubileumi év alkalmából kiállítás nyílt az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban.

A kiállítás fő törekvése bemutatni Eötvös Lorándot, az embert, a 19. század egyik legizgalmasabb személyiségét. Eötvös hegyet mászott, fényképezett, részt vett a politikai életben, megreformálta az oktatást, de elsősorban tudós és tanár volt. Fizikusként arra törekedett, hogy tudományát ne csak a magyar, hanem a nemzetközi tudományos életben is elismerjék, egyetemi tanárként pedig azt szerette volna elérni, hogy tanítványai ne csak a tényeket ismerjék meg, hanem a tudományos gondolkodásmódot is elsajátítsák. Mindent megtett azért, hogy a középiskolai és az egyetemi oktatás színvonalát minél magasabbra emelje.

Munkájának eredményességét bizonyítja, hogy kísérleti eszközei, mint az 1890-ben készített Eötvös-inga, valamint a fizikaoktatás során használt demonstrációs eszközei, mint a súlyos pörgettyű, a forgó abroncs és a Newton-bölcső, a mai napig használatban vannak,

e híres tárgyak kipróbálhatók a kiállításon.

Hegymászásairól, terepi méréseiről és Budapest 19. század végi átalakulásáról készült térhatású sztereófényképei pedig a mai kor nézői számára is sok felfedezést tartogatnak.

A kiállítás Eötvös családi örökségén, életútján és fizikai kísérleti eszközein keresztül enged bepillantást egy tudós tanár életébe, tudományos eredményeibe és gondolkodásmódjába, valamint az ezek mögött megbújó mindennapokba. Megtekintése ELTE-s polgárok számára ingyenes.

Regisztráció és részletek

Az Eötvös Loránd 1919-es halálára emlékező „Eötvös 100” centenáriumi év keretében számos eseménnyel emlékeztek az ELTE névadójára, korábbi rektorára. Az ELTEfeszt keretében 2018. október 12-én avatták fel azt az emléktáblát, melyen az Európai Fizikai Társulat fizikatörténeti emlékhellyé nyilvánítja a Trefort-kertben álló egykori Fizikai Intézetet, Eötvös Loránd világhírű kísérleteinek helyszínét. Az  emlékév központi ünnepségét, majd az utána következő előadássorozatot április 8-án tartották az MTA székházának dísztermében. A Magyar Nemzeti Bank az évforduló tiszteletére emlékérmet, a Magyar Posta emlékbélyeget bocsátott ki. Az Eötvös 100 Koordinációs Testület felkérésére készült emlékalbumot az ELTE-s kötődésű főszerkesztők, Gyáni Gábor és Patkós András akadémikusok 2019. november 26-án mutatják be.

Forrás: ELTE EKSZ


374 megtekintés Visites

kedvel

Konferencia

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

Ferenciek tere 6. BUDAPEST 1053

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

pén.,

dec.

11

Adventi est