Úgy szeretlek, majd megeszlek!

A regisztráció határideje lejárt.
Felházi Anett pszichológus tart előadást a Magyar Pszichológiai Társaság „Pszichológiáról mindenkinek” előadássorozata keretében.

Szeretet és agresszió együttesen formálja a kapcsolatokat. Az öröm többnyire a megosztható pozitív érzelmekből, majd később az örömszerző szexualitásból is táplálkozik. Az adás képessége a korai gondoskodást nyújtó szülő-gyerek kapcsolatból, a tápláló anya „nagyvonalúságából” származik. Ha ennek elégtelensége mentén sok a hiányérzet, akkor az irigység, fukarság vagy mohóság, erőszakos birtoklásvágy uralja el a későbbi kapcsolatokat – állítja Felházi Anett klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta.

Az agresszió velünk születetten énünk védelmét szolgálja, nélküle képtelenek lennénk életben maradni. Ha hiányzik az alapvető kapcsolati bizalom, traumatizált a személyiség, akkor az agresszió a másik uralására, kontrollálására irányul. Az érzelmi közelség a korai kiszolgáltatottság és sebezhetőség érzését keltheti fel, így a biztonságot gyakran a másik leértékelése, gyengítése adja. Ennek talaján az érzelmi kapcsolat, a szeretet lerombolódik, a legdurvább esetben a destrukció kifejezett szadomazochisztikus formákat ölthet. Valódi önszeretet nélkül nem is tudunk másokat szeretni, élővé válni és élvezetet találni az életben. Perverzióról akkor beszélünk, ha a személy a másikat szükségletkielégítő tárgyként használja fel. A szadomazochisztikus kapcsolatokat jellemző erőszak a szeretetet helyettesíti a partner személyiségének lerombolásával. Lehet-e örömet találni a rombolásban? Lehet-e élvezni a fájdalmat? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ az előadó a hallgatóság bevonásával az izgalmas est folyamán.

Pszichológiáról mindenkinek a Magyar Pszichológiai Társaság Magyar Pszichoanalitikus Egyesület közös sorozata, melynek keretében évente két előadás hallható, tavasszal és ősszel, az ELTE PPK társszervezésében.

Facebook


437 megtekintés Visites

kedvel

Előadások

ELTE PPK

2019. november 20. 18:00 (1073 Budapest, Kazinczy u. 23–27., 215. ) 1073 BUDAPEST

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

pén.,

dec.

11

Adventi est