Tölgyessy Péter - Volt egyszer egy rendszerváltás – "a csodák éve" vagy minden bajunk kezdete?

A regisztráció határideje lejárt.

Folytatódik a Bolyai Szakkollégium "Csütörtök Este" sorozata, amelynek következő alkalmán Tölgyessy Péter politológus, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa tart előadást.

"A magát sikertelennek gondoló Magyarországon a harminc esztendeje történtekről való véleménynyilvánítás első helyen felelőskeresést jelent. Az egymással lényegileg szemben álló valóságmagyarázatok közös kiindulópontja: 1989-ben vagy utána valamit nagyon elrontott az ország, ha másképpen alakul a magyar politika, akkor most alapvetően előbbre lehetnénk. Valójában a magyar átmenetet kezdettől hatalmas nemzetközi mozgások befolyásolták. A nyolcvanas évek végén a történelem egyik kezével kinyitott előttünk egy kaput, hogy aztán azt a másik kezével részben be is zárja. Az eltelt harminc esztendő alatt a régi Köztes-Európa egyetlen országában sem teljesültek hiánytalanul 1989 reményei. Az eredmények számottevően különböznek, ám az egész térségben a volt Kelet-Németországtól Lengyelországig sokban hasonló közéleti mozgások mutatkoznak.

A Kádár-korszak öröksége. A magyar politika korabeli alternatívái. 1989 demokrácia és kapitalizmus modellje. Önmaga alapjai ellen forduló parlamenti váltógazdaság. 2010 második rendszerváltása."


234 megtekintés Visites

kedvel

Előadások

ELTE Bolyai Szakkollégium 104-es terem

13, Nándorfejérvári út 1117 BUDAPEST

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

pén.,

dec.

11

Adventi est