Schrödinger macskája molekulát barkácsol

A regisztráció határideje lejárt.
Rendhagyó módon közös eseményen találkozik az ELTE két nagy sikerű ismeretterjesztő előadássorozata, „Az atomoktól a csillagokig” és az „Alkímia ma”. Az előadó Dávid Gyula, az ELTE TTK Atomfizikai Tanszék adjunktusa.

Mindenki hallott már a kvantummechanikáról, "Az atomoktól a csillagokig" sorozatban is több előadás szólt ennek az izgalmas és mély fizikai tudományágnak a szépségeiről és nehézségeiről, az általa leírt jelenségek nehezen elképzelhető, matematikailag azonban jól kezelhető voltáról. A kvantummechanika ikonikus figurája Schrödinger macskája: a szegény jószág félig élő, félig halott (pontosabban képlet) állapotban várja sorsa jóra vagy rosszra fordulását, miközben — a Fizikus nóta szavaival — azt sem tudja, hogy részecske-e, vagy hullám....

Kémiaórán viszont mindenki tanulta a kovalens kötést, amelyet az atomok egymás felé nyújtott vegyérték-kezecskéinek összekapaszkodásával vagy kötő elektronpárok kialakulásával szoktak definiálni. De vajon mi köze e két képnek egymáshoz? Hogyan juthatunk el Schrödinger macskájától és a kvantummechanikai hullámfüggvény szakemberek számára is nehezen megemészthető fogalmától az atomokat szilárdan összekötő, kemény gyémántkristályt, az információt megbízhatóan megőrző DNS-láncot vagy a legegyszerűbb esetben hidrogén molekulát létrehozó kovalens kötés kialakulásáig? "Az atomoktól a csaillagokig" sorozat egyik alapítója és fő-fő szervezője, Dávid Gyula,  az Atomfizikai Tanszék adjunktusa ezt a nehéz utat mutatja be közérthető és izgalmas formában.

A tizenegyedik éve futó Az atomoktól a csillagokig sorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyet a hazai felsőoktatás nemzetközi elismertségnek örvendő egyeteme kínál az érdeklődő fiataloknak.

Az Alkímia Ma programsorozatot célja a kémia iránt érdeklődő általános- és középiskolások kémiai ismereteinek bővítése, illetve pályaválasztásának segítése. A programban a szerves és biokémiai, analitikai, fizikai és elméleti kémiai jellegű előadások egyaránt helyet kaptak. Az előadók sorában üdvözölhetjük a Magyar Tudományos Akadémia két rendes tagját, továbbá egyetemi tanárokat, nemzetközi hírű kutatócsoportok elismert vezetőit, ismert tudománynépszerűsítő könyvek szerzőit. Emellett programsorozat teret ad fiatal kutatók és az ipari szektorból érkező szakemberek előadásainak is.

Forrás: elte.hu

202 megtekintés Visites

kedvel

Előadások

ELTE TTK Eötvös terem

Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83. 1117 BUDAPEST

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

pén.,

dec.

11

Adventi est