Négymillió éves neutrinók nyomában

A regisztráció határideje lejárt.
Horváth Ákos (ELTE TTK, Atomfizikai Tanszék) előadása "Az atomoktól a csillagokig" sorozatban.

Az előadás bemutatja, hogyan lehet megtudni, hogy az utolsó négy millió évben hány neutrínó haladt át a Föld felszínén. Ezzel a napjainkban is elvégezhető kísérletek mellett információt kapunk a régmúltban történt eseményekről. Az ősrégi neutrínókat geokémiai módszerekkel lehet megszámolni annak alapján, hogy egy speciális ásványban lévő tallium izotópok hány százalékát alakították át. A 205Tl már az 52 keV-es neutrínókra is érzékeny, ezért jó detektoranyagnak számít. Az az ásvány, amelyikben ezek az izotópok megtalálhatók, éppen a 100 éve elhunyt Eötvös Lorándról elnevezett lorándit. Az előadás egy makedón bányából származó anyagon elvégzett kísérlet publikált eredményeiről számol be.

Horváth Ákos egyetemi docens az ELTE Atomfizikai Tanszék oktatója. Fő kutatási területei a kísérleti magfizika és a nukleáris környezetfizika. 

A tizennegyedik éve futó Az atomoktól a csillagokig sorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyet a hazai felsőoktatás nemzetközi elismertségnek örvendő egyeteme kínál az érdeklődő fiataloknak.

forrás: elte.hu

155 megtekintés Visites

kedvel

Előadások

ELTE TTK Eötvös terem

Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83. 1117 BUDAPEST

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

pén.,

dec.

11

Adventi est