Nagy Zoltán emlékülés

A regisztráció határideje lejárt.
Konferenciát rendeznek az Eötvös Collegiumban a kollégium egykori tanárára, Nagy Zoltán művészettörténészre emlékezve.

Nagy Zoltán 1908-ban született Dombegyházán. 1932-től művészettörténeti és keresztény régészeti kutatásokat végzett Rómában. 1934-ben szerzett diplomát olasz nyelv és irodalom, régészeti és művészettörténeti szakokon summa cum laude minősítéssel a budapesti Pázmány Péter Egyetemen. 1934-től kezdve folyamatosan jelennek meg tanulmányai, pl. az esztergomi Királyi Palota XIV. századi és reneszánsz freskóinak felfedezéséről. 1938-tól Teleki Pál miniszterelnök művészeti tanácsadója, 1941-től az Eötvös József Collegium tanára.

1960-tól az esztergomi Balassa Bálint múzeum, majd 1962-től a Királyi Palota igazgatója, valamint a Keresztény Múzeum felügyelője. Nevéhez kötődik a Királyi Palota környéki ásatások megvalósítása, valamint a reneszánsz kápolnafreskók restaurálása az épületben. A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum támogatásával felújítatta Babits Mihály szülőházát, mely ettől kezdve múzeumként látogatható.

Egész életét a középkori és reneszánsz tanulmányoknak, ezen belül a magyar-olasz művészeti kapcsolatok kutatásának szentelte. Tudományos munkássága, emberi nagysága az utókor számára is követendő példaként szolgál.

Köszöntőt mond Horváth László, az Eötvös József Collegium igazgatója, Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet megbízott igazgatója és Ludmann Ágnes, az Eötvös József Collegium Olasz műhelyének vezetője.

26 megtekintés Visites

kedvel

Hobbi

ELTE Eötvös József Collegium Díszterem

11-13, Ménesi út 1118 BUDAPEST

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

vas.,

szept.

27

Épített titkok – A Füvészkert épületei és szobrai

ELTE Füvészkert

Budapest

ked.,

szept.

29

Shakespeare-ünnep

ELTE BTK D épület, 126-os előadó

Budapest

ked.,

szept.

22

39. 5vös 5km futóverseny

ELTE Lágymányos

Budapest