Molekurális mérnökség

A regisztráció határideje lejárt.
Novák Zoltán kémikus előadásával folytatódik az "Alkímia ma" sorozat a Természettudományi Karon.

Környezetünkben rendszeresen találkozunk szerves „kismolekulákkal”, melyek közül nem egy kiemelkedően fontos szerepet játszik életünkben. Ezek a szerves vegyületek lehetnek természetes eredetűek és – napjainkban egyre többször – mesterségesen előállítottak is. Amikor a vegyészek szerves szintéziseket hoznak létre laboratóriumi körülmények között, nemcsak arra törekszenek, hogy minél hatékonyabban állítsák elő a természetből ismert vegyületeket, hanem különböző eljárások útján új, még kedvezőbb tulajdonságokat is szeretnének elérni. A mesterséges szerkezettel rendelkező molekulák megtervezése éppolyan nagy gondosságot igényel, mint a természetes eredetűek előállítása, a szintézisutakat is körültekintően kell megtervezni. Az előadás a szerves kémiai szintézisek eszköztárát, annak fejlődését és kiemelkedő alkalmazásait mutatja be, különös tekintettel a természetes vegyületek totálszintézisére, gyógyszermolekulák előállítására és a szintetikus szerves kémia modern eszközeire.

Novák Zoltán szerves kémikus, egyetemi docens, az MTA–ELTE „Lendület” Katalízis és Szerves Szintézisek Kutatócsoport vezetője. 1999-ben kapott kémikusi diplomát az ELTE-n, PhD-fokozatát 2004-ben szerezte meg, 2017 óta az ELTE Szerves Kémiai Tanszék adjunktusa. Kutatási területe a szerves szintézisek, a katalízis és a természetes vegyületek szintézise.

Az ELTE Kémiai Intézet 2007 szeptemberében indította az Alkímia ma című programot. A sorozat elsősorban a kémia iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, de a szervezők örömmel látnak mindenkit, aki szeretné nyomon követni a tudományág legfrissebb eredményeit. A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a programsorozat Facebook-oldalán. A kurzus 2009 óta tanárok számára akkreditált harminc órás, térítésmentes továbbképzést is nyújt.

Forrás: elte.hu

kedvel
346 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Előadások

ELTE TTK Eötvös terem

Pázmány Péter sétány 1/A, 083. 1117 BUDAPEST

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

csü.

25

ápr.

Egyetem megnyitja kapuit - Trefort-kert

ELTE Trefort-kert

Budapest

ked.

23

ápr.

Meet ELTE in Nanjing, China 罗兰大学到南京!在04月23号我们会见面!!

Jinling Hotel

Nanjing