Megtalálni a tűt a szénakazalban

A regisztráció határideje lejárt.


Schlosser Gitta kémikus előadása a tömegspektrometriáról az "Alkímia ma" sorozat keretében.

„Gyorsabban, magasabbra, erősebben!” – ez a jelmondata az Olimpiának. A modern kori Olimpia azonban, jól tudjuk, szoros kapcsolatban áll a kémiával. Gyors, nagy érzékenységű műszeres analitikai módszerek szükségesek ahhoz, hogy kiszűrhessék az illegális teljesítményfokozókat használó sportolókat. Verseny zajlik tehát nemcsak a pályán, de a laboratóriumban is! Az előadás azt a technikát ismerteti, amellyel a kutatók megtalálják a tűt a szénakazalban. Az élet számos területén van ugyanis szükség rendkívül kis mennyiségben jelenlévő vegyületek kimutatására. A doppingellenőrzés mellett példaként hozhatjuk az élelmiszerek biztonságosságát vagy a ritka betegségek szűrését. A közös módszer a tömegspektrometria, amely napjaink talán legsokoldalúbb és legelterjedtebb műszeres analitikai, szerkezetkutatási technikája. Az előadás bemutatja, hogyan is mérhetjük meg egy molekula tömegét, és hogyan hasznosíthatjuk ezt az információt a gyakorlatban.

Schlosser Gitta kémikus az ELTE Analitikai Kémiai Tanszék egyetemi adjunktusa. 2001-ben kapott vegyész diplomát az ELTE-n, PhD-fokozatát 2005-ben szerezte meg summa cum laude minősítéssel.  2001 és 2004 között az MTA Kémiai Kutatóközpont Tömegspektrometriai Osztályán, később (2017-ig) az MTA-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoportjában dolgozott tudományos segédmunkatársként, végül tudományos munkatársként. Kutatási területei a tömegspektrometria biokémiai és szerves kémiai alkalmazásai, természetes és szintetikus szerves vegyületek szerkezete, fehérjék poszt-transzlációs módosítása, proteomikai és klinikai diagnosztika, valamint kismolekulák és makromolekulák nem-kovalens kölcsönhatásai és fémionkötő sajátságai.

Az ELTE Kémiai Intézet 2007 szeptemberében indította az Alkímia ma programot. A sorozat elsősorban a kémia iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, de a szervezők örömmel látnak mindenkit, aki szeretné nyomon követni a tudományág legfrissebb eredményeit. A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a sorozat Facebook-oldalán. A kurzus 2009 óta tanárok számára akkreditált harminc órás, térítésmentes továbbképzést is nyújt.


Forrás: elte.hu

84 megtekintés Visites

kedvel

Előadások
Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

ked.,

szept.

22

Egy különös múzeumi tárgycsoport

szo.,

nov.

23

Újra! Eötvös Loránd élete és munkássága

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

1053

sze.,

okt.

07

ELTE Sikerek: Vékás Lajos

ELTE Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)