Lassulás és modernizációs stratégiaváltás Kínában

A regisztráció határideje lejárt.
A Bolyai Szakkollégium "Csütörtök Este" sorozatában Szunomár Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa tart előadást.

Szunomár Ágnes kutatási területe Kína gazdasága, a kínai külgazdaság-politika (kereskedelem és befektetések), Kína és Kelet-Közép-Európa kapcsolatai, a kínai-magyar kapcsolatok és a külföldi működőtőke és annak motivációi a fejlődő országokban.

„Kína évtizedeken keresztül produkált kétszámjegyű növekedést a kínai gazdasági csoda időszakában, mely az 1978-as Reform és Nyitás politikájának meghirdetésétől tulajdonképpen 2008-ig, a globális gazdasági válság évéig tartott. A növekedés azóta 6,5 százalékra csökkent, mely ütem azonban továbbra is világátlag feletti. De mi okozhatja e „visszafogott tempót”, s mit tesz a kínai vezetés annak érdekében, hogy a növekedés távlatilag is fenntartható legyen? A lassulás sok szempontból valójában a modernizációs stratégiaváltás kisérőjelenségének tekinthető, hiszen strukturális átalakulások során óhatatlanul lassul a növekedés üteme. Az előadás során azt vizsgáljuk, alkalmas-e a feltörekvő iparágak és technológiák szisztematikus fejlesztése a kínai gazdasági növekedés felgyorsítására és a kívánt modernizációs stratégiaváltás megvalósítására, továbbá el lehet-e ily módon kerülni a közepes jövedelmi csapdát?” – olvasható az előadás összefoglalójában.

A "Csütörtök Este" a Bolyai Kollégium szorgalmi időszakban heti rendszerességgel megrendezett programja, melynek célja, hogy a kollégisták találkozzanak kiemelkedő személyiségekkel, nem csupán természettudósokkal, hanem írókkal, politikusokkal, gazdasági szakemberekkel, egyházi személyiségekkel is, és szembesüljenek a tudomány vagy a társadalom szempontjából érdekes és aktuális kérdésekkel. Az előadások diszkusszióval együtt kb. 1–1,5 órásak, a rendezvény nyitott, minden érdeklődőt szívesen látnak.

Forrás: ELTE Bolyai Szakkollégium


143 megtekintés Visites

kedvel

Előadások

ELTE Bolyai Kollégium

Nándorfejérvári út 13., 1/104. 1117 BUDAPEST

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

pén.,

dec.

11

Adventi est