Így védd meg a kvantumbitjeidet!

Online
A regisztráció határideje lejárt.
"Az atomoktól a csillagokig"  tudományos sorozat aktuális eseményén Asbóth János fizikus előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

"... minden az ég alatt, Mint a kis nefelejcs, enyész" – a számítógépek memóriájából a töltés folyamatosan elfolyik, ezért azok bitjeit néhány századmásodpercenként kiolvassuk és újraírjuk. Ugyanígy a – még megépítésre váró – kvantumszámítógépek memóriájának kvantumbitjeit is védeni kéne az enyészettől, a környezet zajától. De ha a kvantumbiteket rendszeresen kiolvasnánk, szétzúznánk a köztük lévő törékeny összefonódást. Hogyan védjük meg a kvantumbiteket kiolvasás nélkül? Más szóval, hogyan rejtsük el a kvantuminformációt a környezet elől úgy, hogy mi tudjunk dolgozni vele? Ebben váratlan módon pont az összefonódás segít, és a matematika látszólag a fizikához egyáltalán nem kapcsolódó ága, a topológia.

Asbóth János a Wigner Fizikai Kutatóközpont Kvantumoptikai és Kvantuminformatikai Osztály tudományos főmunkatársa. 2003-ban végzett az ELTE Természettudományi Karon, majd 2008-ban doktorált az Innsbrucki Leopold-Franzens Tudományegyetemen. A Junior Prima díjas fizikus 2013–2014 között Magyary Zoltán-ösztöndíjas, 2014–2017 között az MTA Bolyai János-ösztöndíjasa. Fő kutatási területei a kvantumos bolyongás topologikus fázisai és a topologikus kvantumszámítás. 

A tizennegyedik éve futó, Az atomoktól a csillagokig című előadássorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyeket a hazai felsőoktatás nemzetközi elismertségnek örvendő egyeteme kínál az érdeklődő fiataloknak.

Az előadás a galileowebcast közvetítőcsoport élő adásában tekinthető meg.

kedvel
136 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Előadások
Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

csü.

25

ápr.

Egyetem megnyitja kapuit - Trefort-kert

ELTE Trefort-kert

Budapest

ked.

23

ápr.

Meet ELTE in Nanjing, China 罗兰大学到南京!在04月23号我们会见面!!

Jinling Hotel

Nanjing