Határtalan neutrínók

A regisztráció határideje lejárt.
Trócsányi Zoltán fizikus előadásával folytatódik "Az atomoktól a csillagokig" sorozat az ELTE Természettudományi Karon.

Tudtad, hogy a neutrínók szinte akadálytalanul haladnak át az anyagon? És azt tudtad, hogy mi a kapcsolatuk a többi elemi részecskével? Hallottál-e arról, hogy a neutrínók repülés közben maguktól átalakulnak? De honnan lehet mindezt tudni? Az előadás során Trócsányi Zoltán Nobel-díjjal elismert kísérletekről mesél, amelyek révén sikerült felfedezni ezt a különös részecskét, feltárni tulajdonságait és viselkedését. 

Trócsányi Zoltán fizikus az ELTE és a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a részecskefizika kutatója. A Debreceni Egyetem Fizikai Intézetének igazgatója, az MTA-DE Részecskefizikai Kutatócsoport csoportvezetője. PhD-fokozatát 1990-ben szerezte a Virginiai Állami Egyetemen fizikai tudományokból, kutatási területe az elemirész-fizika, a sugárzási korrekciók számításának elmélete, illetve konkrét folyamatok hatáskeresztmetszetének számítása, valamint a Standard Modellbe nem illeszthető jelenségek keresése az LHC CMS detektorával.

A tizennegyedik éve futó Az atomoktól a csillagokig sorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyet a hazai felsőoktatás nemzetközi elismertségnek örvendő egyeteme kínál az érdeklődő fiataloknak.

Forrás: elte.hu

193 megtekintés Visites

kedvel

Előadások

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, )

Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83. 1117 BUDAPEST

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

pén.,

dec.

11

Adventi est