Gothard Obszervatórium

A regisztráció határideje lejárt.
Az ELTE csillagászati kutatóintézete július 1. és augusztus 31. között minden kedden 14:00 és 15:00 óra között előzetes bejelentkezés nélkül, vezetéssel látogatható.

A Vasvár megyei nemesi család legidősebb sarja, a természettudományos érdeklődésű Gothard Jenő az alig idősebb világhírű csillagász, Konkoly Thege Miklós hatására 1882-ben csillagászati obszervatóriumot rendezett be a Szombathely melletti Herényben lévő birtokán. A később róla elnevezett obszervatórium 1992-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem önálló szervezeti egysége, ahol elsősorban nemzetközi szintű tudományos kutatás folyik.

Az intézet igazgatója 2013 óta Szabó M. Gyula, akinek kutatócsoportja 2019 decemberében közreműködött a CHEOPS, az eddig „legszombathelyibb” űrtávcső felbocsátásában. Az Európai Űrügynökség legújabb kutatószondájának feladata a Földhöz hasonló bolygók azonosítása, méghozzá olyan környezetben, ahol az élet kialakulása számára is adottak a feltételek. 

A világűrbe helyezett eszköz jelenleg megfigyelő munkát végez: miközben a Föld körül kering, exobolygókról, vagyis a Naprendszeren kívül, idegen csillagok körül keringő bolygókról gyűjt be adatokat. A kutatócsoport a CHEOPS tervezésében és előkészítésében vett részt, a következő évek feladata az adatok kiértékelése, az új naprendszerek leírása, értelmezése lesz.

A következő európai bolygóvadász a PLATO, amely az egész égbolton méri majd a csillagok fényességét, hogy exobolygók átvonulására utaló jeleket találjon, ezt követi majd az ARIEL – mondta el Szabó M. Gyula –. amelynek fotométereit a szombathelyi kutatók épp a napokban írják le. A műszer a korábbról már ismert exobolygók atmoszféráját spektroszkópiai úton vizsgálja majd,

hogy meghatározhassák kémiai összetételét és fizikai tulajdonságait.

Az egyetemi csillagvizsgáló azonban nemcsak a kutatókat szolgálja, az érdeklődők számára is nyitva áll. Két nagy kiállításán (a Gothard tudomány- és technikatörténeti kiállításon, illetve a meteoritgyűjteményben) előzetes e-mailes vagy telefonos (94/522-870) bejelentkezés után fogad 15–30 fős csoportokat, illetve szervez rendszeresen éjszakai égboltnézéseket.

Ezen a nyáron július 1. és augusztus 31. között minden kedden 14:00 és 15:00 óra között előzetes bejelentkezés nélkül is fogadnak látogatókat. Kérik az érdeklődőket, hogy a vezetés miatt időben érkezzenek.

Július 31-én pénteken 21.30–23.30 óra között szintén előzetes bejelentkezés nélkül várnak kicsiket és nagyokat ingyenes, vezetett éjszakai észlelésre.

Facebook


160 megtekintés Visites

kedvel

Hobbi
Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

pén.,

dec.

11

Adventi est