Gothard Obszervatórium

A regisztráció határideje lejárt.
Az ELTE csillagászati kutatóintézete július 1. és augusztus 31. között minden kedden 14:00 és 15:00 óra között előzetes bejelentkezés nélkül, vezetéssel látogatható.

A Vasvár megyei nemesi család legidősebb sarja, a természettudományos érdeklődésű Gothard Jenő az alig idősebb világhírű csillagász, Konkoly Thege Miklós hatására 1882-ben csillagászati obszervatóriumot rendezett be a Szombathely melletti Herényben lévő birtokán. A később róla elnevezett obszervatórium 1992-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem önálló szervezeti egysége, ahol elsősorban nemzetközi szintű tudományos kutatás folyik.

Az intézet igazgatója 2013 óta Szabó M. Gyula, akinek kutatócsoportja 2019 decemberében közreműködött a CHEOPS, az eddig „legszombathelyibb” űrtávcső felbocsátásában. Az Európai Űrügynökség legújabb kutatószondájának feladata a Földhöz hasonló bolygók azonosítása, méghozzá olyan környezetben, ahol az élet kialakulása számára is adottak a feltételek. 

A világűrbe helyezett eszköz jelenleg megfigyelő munkát végez: miközben a Föld körül kering, exobolygókról, vagyis a Naprendszeren kívül, idegen csillagok körül keringő bolygókról gyűjt be adatokat. A kutatócsoport a CHEOPS tervezésében és előkészítésében vett részt, a következő évek feladata az adatok kiértékelése, az új naprendszerek leírása, értelmezése lesz.

A következő európai bolygóvadász a PLATO, amely az egész égbolton méri majd a csillagok fényességét, hogy exobolygók átvonulására utaló jeleket találjon, ezt követi majd az ARIEL – mondta el Szabó M. Gyula –. amelynek fotométereit a szombathelyi kutatók épp a napokban írják le. A műszer a korábbról már ismert exobolygók atmoszféráját spektroszkópiai úton vizsgálja majd,

hogy meghatározhassák kémiai összetételét és fizikai tulajdonságait.

Az egyetemi csillagvizsgáló azonban nemcsak a kutatókat szolgálja, az érdeklődők számára is nyitva áll. Két nagy kiállításán (a Gothard tudomány- és technikatörténeti kiállításon, illetve a meteoritgyűjteményben) előzetes e-mailes vagy telefonos (94/522-870) bejelentkezés után fogad 15–30 fős csoportokat, illetve szervez rendszeresen éjszakai égboltnézéseket.

Ezen a nyáron július 1. és augusztus 31. között minden kedden 14:00 és 15:00 óra között előzetes bejelentkezés nélkül is fogadnak látogatókat. Kérik az érdeklődőket, hogy a vezetés miatt időben érkezzenek.

Július 31-én pénteken 21.30–23.30 óra között szintén előzetes bejelentkezés nélkül várnak kicsiket és nagyokat ingyenes, vezetett éjszakai észlelésre.

Facebook


kedvel
262 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Hobbi
Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

ked.

28

máj.

Meet ELTE in Stockholm, Sweden

TBA