Fókuszban a kollektív döntéshozatal

A regisztráció határideje lejárt.
Vicsek Tamás professor emeritus A bacilusoktól az embereken át a drónokig címmel tart előadást "Az atomoktól a csillagokig" sorozat keretében a Természettudományi Karon. 

Az együttmozgás a csoportos viselkedés talán legszélesebb körben előforduló és gyakran igen látványos megnyilvánulási formája. Az örvénylő halrajok, hömpölygő embertömegek, vonuló madárcsapatok számos érdekes kérdést vetnek fel, amelyek mind visszavezethetők elemi döntési folyamatok egyidejű megvalósulására – állítja Vicsek Tamás. Kutatótársaival arra kerestek választ, vajon

  • létrejöhet-e globális harmonikus viselkedés, ha a nagy csapatok tagjai között csak lokális (a közvetlen szomszédaikkal való) kölcsönhatás lép fel? (Ezt az előadáson ki is próbálhatjuk.)
  • mennyire fontos a hierarchikus (vezető-követő) viselkedés szerepe?
  • milyen egy optimális döntéseket hozó embercsoport szakmai tudásának összetétele?

Vicsek Tamás az ELTE TTK Biológiai Fizika Tanszék professzora. PhD-fokozatát 1983-ban szerezte az MTA-n fizikai tudományokból, 1995-től az akadémia levelező, 2001-től rendes tagja. Kutatói munkája kiterjed az informatika és a fizikai tudományokra is, kiemelt kutatási területe a kooperatív biológiai rendszerek (baktériumtelepek, sejttenyészetek, rajzás) modellezése és kísérleti vizsgálata, valamint a kollektív emberi viselkedés (szinkronizáció, pánik, szociális hálózatok) modellezése. Munkáját 1997-ben Fáy András-díjjal, 1999-ben Széchenyi-díjjal, 2017-ben Prima Primissima díjjal ismerték el.

A tizennegyedik éve futó Az atomoktól a csillagokig sorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyet a hazai felsőoktatás nemzetközi elismertségnek örvendő egyeteme kínál az érdeklődő fiataloknak.

forrás: elte.hu

kedvel
261 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Előadások

ELTE TTK Eötvös terem

Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83. 1117 BUDAPEST

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

sze.

17

ápr.

ELTE Sikerek: Erdei Anna

ELTE Aula Magna

Budapest