Fizikusként a rák ellen

Online
Kovács István (TTK '13) előadása "Az atomoktól a csillagokig" sorozatban 2020. november 26-án.

Bár a Humán Genom Projekt óta részletesen ismerjük génjeinket, ezen gének és mutációik gyakran nem egyenként határozzák meg a betegségekre való hajlamot, hanem egymással kölcsönhatásban, gyakran gének tucatjainak együttműködése által. Az élet alapjait képező molekuláris és funkcionális kölcsönhatási hálózatok megértése így elengedhetetlen a betegségek hatékonyabb gyógyításához. Az előadásban arra láthatnak példát az érdeklődők, hogyan kerülhetünk ehhez a célhoz közelebb a hálózatok fizikájának eszköztárán keresztül.

Kovács István fizikus, 2019 óta a Northwestern University oktatója. Komplex rendszerek fizikájával foglalkozó kutatócsoportja új módszereket fejleszt a kialakuló strukturális és funkcionális minták előrejelzésére a tudományterületek széles spektrumában, a rendszerbiológiától a kvantumfizikáig. 2008-ban megkapta az ELTE TTK Kiváló Hallgatója elismerést, PhD-fokozatát 2013-ban summa cum laude szerezte meg az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

Az atomoktól a csillagokig előadássorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyeket a hazai felsőoktatás nemzetközi elismertségnek örvendő egyeteme kínál az érdeklődő fiataloknak.

Az előadás a galileowebcast közvetítőcsoport élő adásában tekinthető meg.

Forrás: elte.hu

52 megtekintés Visites

kedvel

Előadások
Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

pén.,

dec.

11

Adventi est