Eötvös Loránd mérései a geodéziában

A regisztráció határideje lejárt.
Tímár Gábor egyetemi docens előadásával folytatódik a Fizikai Intézet tudományos ismeretterjesztő sorozata, "Az atomoktól a csillagokig".

Eötvös Lorándról mindenkinek a torziós inga (pontosabban inkább: a torziós mérleg) jut eszébe. A nyersanyagkutató geofizikát megteremtő eszköz azonban nemcsak a kőolaj és az eltemetett rétegek kutatására alkalmas. A súlyos és tehetetlen tömeg egyenlőségét bemutató kísérlet mellett e műszer adta az első közvetlen mérési módszert a nehézségi potenciál irányának és görbületének adott helyen történő meghatározására is. Hogyan látta maga Eötvös e lehetőséget, és hogyan használjuk ki ma a korabeli és mai méréseket a mobilos appokban is használt magassági modellek megalkotásakor? Ezekre a kérdésekre ad választ az Eötvös Loránd mérései a geodéziában és adaléka a Föld alakjához című előadás. 

Tímár Gábor egyetemi docens az ELTE TTK Geofizikai és Űrtudományi Tanszék tanszékvezetője, a történelmi térképekkel foglalkozó MAPIR projekt tudományos vezetője, okleveles geofizikus és geodézia-térinformatika szakértő. Geofizikusi diplomáját 1991-ben az ELTE-n, Geodéziai és térinformatikai szakirányú diplomáját 2007-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerezte. PhD-fokozatát 2003-ban szerezte földtudományokból, 2008-ban habilitált, 2019-ben a Magyar Tudományos Akadémia doktorává avatták. 1991 és 1994 között az MTA Tudományos Minősítő Bizottság tudományos ösztöndíjasaként, 1994-től 2009-ig az ELTE Geofizikai Tanszék Űrkutató Csoport tudományos munkatársaként dolgozott, 2009 óta az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékét vezeti. Tanítóként és kutatóként megfordult már az Angliában, Németországban, Hollandiában, Olaszországban, Lengyelországban, Szlovéniában és az egykori Szovjetunióban is. Több mint 350 tudományos közlemény szerzője, főbb kutatási területei a felsőgeodézia, a földalak-problémák és gyakorlati alkalmazásuk a térképészetben és térinformatikában, a folyódinamika és a műholdas távérzékelés.

A fennállásának tizenötödik évét ünneplő „Az atomoktól a csillagokig” sorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó érdekességekről, újdonságokról elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyet a hazai felsőoktatás nemzetközi elismertségnek örvendő egyeteme kínál az érdeklődő fiataloknak.

kedvel
261 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Előadások

ELTE TTK

1/A, Pázmány Péter sétány fszt. 0.83. 1117 BUDAPEST

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

sze.

17

ápr.

ELTE Sikerek: Erdei Anna

ELTE Aula Magna

Budapest