Eötvös Loránd - Emléknap

A regisztráció határideje lejárt.
Előadásokkal, filmvetítéssel, koncerttel, tárlattal és bélyegkiállítással emlékezünk egyetemünk névadójára április 8-án, halálának 100. évfordulóján a Magyar Tudományos Akadémián.

Báró Eötvös Loránd (1848-1919), hazánk kiemelkedő tudósa és közéleti személyisége volt. A súlyos és a tehetetlen tömeg ekvivalenciáját igazoló mérése az Einstein-féle általános relativitáselmélet, torziós ingája pedig a tudományos szénhidrogén-kutatás megalapozását tette lehetővé. Miniszterként és a Magyar Tudományos Akadémia elnökeként jelentős fejlesztéseket irányított, emellett sportemberként (hegymászás, lovassportok) is kimagasló eredményeket ért el. Április 8-án, halála napjának 100. évfordulóján az Eötvös 100 emlékév hazai koordinációs bizottsága és az UNESCO égisze alatt ünnepséget rendeznek, az emléknap fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

Az emlékév központi, ünnepi rendezvénye Bartók és Kodály műveiből összeállított zenei programmal kezdődik, amelyben Melegh Béla karnagy vezetésével közreműködik a Budapesti Piarista Gimnázium Vörösmarty Diákkórusa. A köszöntő beszédeket az emlékév védnökei, Lovász László házigazda, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Borhy László, az ELTE rektora tartják. Ezt követően Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke tart előadást Kutatás-fejlesztés-innováció és az eötvösi életmű címmel.

A délelőtti központi program részeként levetítik az Eötvös Loránd temetéséről szóló korabeli fimhíradó-részletet, Kathryn A. Whaler a Nemzetközi Geodéziai és Geofizikai Unió üdvözletét tolmácsolja, majd Sólyom Jenő Eötvös Loránd, a tudósMolnár Andrea pedig Eötvös Loránd, az ember címmel tart előadást. Molnár László a 2019-es Eötvös Loránd-emlékversenyeket mutatja be, majd élőben kapcsolják Bécset, az Európai Földtudományi Unió (EGU) éves konferenciájának Eötvös 100 kiállításáról. Az ünnepség keretében mutatják be a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott Eötvös Loránd-emlékérmét, illetve a Magyar Posta által kiadott emlékbélyeget. A délelőtti programot Vándor Sándor Air című, cselló piccolo-ra és zongorára írt zeneművének előadása zárja Tóth Barnabás és Horváth Bálint tolmácsolásában.  

Az emléknap délutáni programjában több előadás részletesen mutatja be az ELTE névadójának életútját, majd a nap zárásaként az Akadémia dísztermében levetítik Az inga leng, a kronométer számol című dokumentumfilmet is a tudós életéről. A rendezvény kísérőprogramjaként egész nap tart az Eötvös 100 emlékbélyeg- és érmeárusítás, valamint az Eötvös-inga és bélyegkiállítás az Akadémia első emeleti előterében, délután fél 1-től pedig az Eötvös 100 kamarakiállítás is megtekinthető lesz a Tudós Kávézóban.

A szervezők kérik a délelőtti programok résztvevőit, hogy helyüket legkésőbb 09:55-ig foglalják el a Díszteremben. Az emléknap délelőtti és délutáni programjaira, a kora esti filmvetítésre, valamint Eötvös Loránd sírjának április 9-én 11:00 órakor kezdődő koszorúzására külön-külön kell regisztrálni az Eötvös100 honlapon, illetve az Akadémia weboldalán. A rendezvény részletes programja és más hasznos információk az emlékév honlapján olvashatók.

Regisztráció a délelőtti programra
Regisztráció a délutáni programra
Regisztráció a filmklubra
Regisztráció az április 9-i koszorúzásra (Fiumei úti sírkert)


kedvel
126 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Estek

MTA Székház Díszterem

Széchenyi István tér 9. 1051 BUDAPEST

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

sze.

17

ápr.

ELTE Sikerek: Erdei Anna

ELTE Aula Magna

Budapest