ELTE Sikerek: Bojár Gábor

A regisztráció határideje lejárt.
Az ELTE falai közül kikerült, ismert személyek beszélnek munkájukról, sikereikről és ELTE-s kötődésükről azon az előadássorozaton, amelyet "ELTE Sikerek” címmel rendez az ELTE Alumni Központ. A sorozat következő előadója Bojár Gábor, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója.

Bojár Gábor (TTK, '73) fizikus, vállalkozó. 1982-ben alapította a Graphisoft szoftverfejlesztő céget, mely a több százezer építész által használt ArchiCAD nevű szoftverével világpiac-vezető. A vállalatot 1998-tól a Frankfurti Tőzsdén, majd 2000-től a BÉT-en jegyezik, 2007 óta pedig a német Nemetschek csoport tagja. A volt Óbudai Gázgyár helyén levő rozsdaövezet rekultiválásával 1998-ban megalapította a Graphisoft Parkot, amely Budapest egyik fő kutató-fejlesztő központja. 2007-ben pedig megalapította az Aquincumi Technológiai Intézetet, mely a világ vezető egyetemeiről fogad részképzésre hallgatókat.

"Fizikusként végeztem az ELTE-n, de nem lettem tudós, úgy hozta a sors, hogy üzletember lettem. De üzletemberként is sokat köszönhetek a fizikusként megtanult gondolkodásmódnak: a fizika törvényeinek lényege, hogy megkíséreljük a tapasztalatainkat átlátható és jól követhető rendszerbe foglalni, és megfogalmazni azokat a törvényeket, melyek magyarázzák a tapasztalatokat. Ez a fajta gondolkodás pedig mindenütt hasznos, nemcsak a tudományban."

A Negyedik ipari, vagy harmadik informatikai forradalom című előadásában arról beszél, hogyan lett tudósjelöltből sikeres üzletember, majd kifejti, hogy miért nem ért egyet a Klaus Schwab, a Davos-i Világgazdasági Fórum alapítója és vezetője nyomán elterjedt „Negyedik Ipari Forradalom” kifejezéssel. Szerinte ez a megjelölés súlyosan alábecsüli az átalakulás jelentőségét, hiszen a napjainkban még éppen csak elkezdődött információ-technológiai forradalom az egész emberiség és az emberi faj jövőjére sokkal nagyobb hatással lehet, mint az összes eddigi ipari forradalom együttvéve.

Az "ELTE Sikerek" előadássorozat keretében az előadók munkájáról, legújabb törekvéseiről, eredményeiről hallhatunk, esetenként megtudhatjuk azt is, ki hogyan emlékszik vissza az egyetemen töltött évekre, oktatókra. Milyen szerepet játszott az életében, a karrierje későbbi alakulásában egyetemünk? Milyen útmutatást adna azoknak, akik most építik a saját vagy gyermekük karrierjét? Az előadások végén lehetőség nyílik kérdések feltevésére is.

A sorozat védnökei: Borhy László rektor, Scheuer Gyula kancellár, Berend T. Iván tiszteletbeli védnök, az MTA korábbi elnöke, Hudecz Ferenc fővédnök, korábbi rektor.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációköteles.

Beszámolók a korábbi előadásokról: Lovász László, Tölgyessy Péter, Persányi Miklós, Nagy Tímea, Lackfi János, Béres József, Barabási Albert-László, Freund Tamás és Winkler Márta.

ELTE Alumni 
Facebook


* Az ELTE Alumni Alapítvány által szervezett rendezvény sikeréhez hozzájárult a Nemzeti Együttműködési Alap.


kedvel
92 megtekintés Látogatók
Ossza meg
ELTE Sikerek

ELTE Aula Magna

1, Egyetem tér 1053 BUDAPEST

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

sze.

17

ápr.

ELTE Sikerek: Erdei Anna

ELTE Aula Magna

Budapest