Egyetem megnyitja kapuit: Planetárium 2.

A regisztráció határideje lejárt.
A tavalyi óriási érdeklődésre való tekintettel az ELTE Alumni Központ idén februárban ismét látogatást szervez az ELTE TTK Planetáriumába.

A Természettudományi Kar 1998-ban költözött mai épületébe, és már akkor kész volt a terv egy csillagvizsgáló létrehozására. Eredetileg a földszintre szánták, ám ez nem tűnt előnyös megoldásnak, így került az épület tetejére: középre a planetárium, mellé a gömb alakú csillagvizsgáló, az északi oldalra pedig egy észlelő terasz – itt áll az űrkutató csoport rádióantennája, amely a Föld felszínéről készít valós idejű képet. 1997-ben, amikor átadták az épületet, költségvetési okok miatt még sem a planetáriumot, sem a csillagvizsgálót nem tudták kialakítani. 2004-ben végül az utóbbi elkészült, ám a planetárium létrejöttére még 2011-ig várni kellett. 

Az első planetáriumot 1923-ban hozták létre Münchenben, Magyarországra pedig az 1960-as években került, amikor a Vidámparkban építették meg, majd végleges helyét – 2004-ig – Pécsett kapta meg. 1977-ben jött létre a budapesti planetárium a Népligetben, majd 1983-ban a pécsihez hasonlót készítettek Kecskeméten, 2007-ben pedig a Varázstorony-projekt keretében építettek egyet Egerben. A 2011-ben elkészült lágymányosi planetárium kupolája 8 méter átmérőjű, a férőhelyek száma 34, csillagkatalógusa pedig 10 millió csillagot tartalmaz. Megfelelő szoftveres háttérrel a vetítő alkalmas arra, hogy 180 fokos körkörös térszögben megjelenítse  az égi objektumok egyes csoportjainak (galaxisok, galaxishalmazok vagy tejútrendszerbeli objektumok) eloszlását, akár a Földről, akár az univerzum egy más pontjáról szemlélve.

Az esemény során a Planetáriumi látogatás mellett előadást tart Tóth L. Viktor Galaxis az Orion övén? címmel. 

Az ELTE Alumni Központ 2018. december 13-án már szervezett a Planetáriumba látogatást "Az Egyetem megnyitja kapuit" sorozat keretében, beszámolójukat az alábbi linken olvashatja. 

Az esemény ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött. 

37 megtekintés Visites

kedvel

Egyetem Megnyitja Kapuit

ELTE TTK

Pázmány Péter sétány 1/A 1117 BUDAPEST

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

pén.,

dec.

11

Adventi est