Egyetem megnyitja kapuit: Egyetemi Könyvtár

VF
VK
TM
SD
MH
50 résztvevős és érdeklődő
A regisztráció határideje lejárt.

Az Egyetemi Könyvtárba invitáljuk Önöket 2022. március 24-én. Az Egyetem megnyitja kapuit eseménysorozatunk keretében az érdeklődők az Egyetem nagy múltra visszanéző épületeinek, helyszíneinek történetét és rejtett kincseit ismerhetik meg.

A séta során betekintést nyerünk a híres kör alakú szobába, benne a frissen felújított Perczel-glóbusz egyik másolatával, meglátogatjuk a restaurátor-műhelyet, a műemlékkönyvtárat, szemrevételezhetjük a legféltettebb könyvritkaságokat, és megcsodálhatjuk a Nagyolvasót is, számos információval gazdagodva többek között a mennyezeti freskóiról is. 

A nagyszombati jezsuita kollégium bibliotékájaként alapította Oláh Miklós esztergomi érsek 1561-ben. Az Országos Széchényi Könyvtár megalapításáig gyakorlatilag országos könyvtárként működött. Történeti törzsgyűjteménye a nemzeti kulturális örökség része. Állománya több mint 400 éve folyamatosan bővül, nagysága meghaladja a 2 millió könyvtári egységet. 1949-ig volt gyűjtőköre enciklopédikus, ezután főleg a vallástörténet, vallástudomány, filozófia, közép- és újkori történelem szakkönyvtára lett. Gyűjteményéből rendszeresen szervez kiállításokat.

A könyvtár épülete 1876-ban épült eklektikus stílusban Szkalnitzky Antal tervei alapján. Dísztermének falait Lotz Károly és Than Mór freskói díszítik.

A több mint 450 éves Egyetemi Könyvtár 2018. június 23-án Magyar Örökség díjat kapott. Az ünnepélyes díjátadás a Magyar Tudományos Akadémia székházának dísztermében történt. 

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött (ld. alant). 

Érdekli az esemény, de nem tud részt venni élőben? Tekintse meg online sétánkat!

kedvel
606 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Egyetem Megnyitja Kapuit

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

Ferenciek tere 6.

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

csü.

25

ápr.

Egyetem megnyitja kapuit - Trefort-kert

ELTE Trefort-kert

Budapest

ked.

28

máj.

Meet ELTE in Stockholm, Sweden

TBA