Egyetem megnyitja kapuit: 150 éves a TÓK

A regisztráció határideje lejárt.
Rendkívüli alkalom! Az Egyetem megnyitja kapuit sorozatunk keretében 2019. március 12-én (a szokásostól eltérően kedden) az idén bevezetésre kerülő Tanítók Napján, a 150 éves Budai Képző, ma ELTE Tanító-és Óvóképző Kar budai épületébe (Kiss János altábornagy utca 40.) látogatunk a jublieumi ünnepségsorozat megnyitójaként.

A szervezők egy interaktív séta keretében vezetik végig az érdeklődőket a földszinttől a padlásig. Megcsodálhatjuk a tanítóképzés évszázados helyszíneit, az intézménytörténeti kiállítást, az évtizedekig rejtve maradó világháborús emlékművet, a régi, tanulásra hívó bronzharangot és a háborúban elpusztult csillagvizsgáló maradványait. A program interaktivitása abban áll, hogy az érdeklődők multimédiás bemutatót is láthatnak és néhány helyen kipróbálhatják találékonyságukat, tanítói vénájukat: lehetőségük nyílik titkos kód megfejtésére, egy talányos ajtó kinyitására, kvízkérdések megválaszolására, tükörírással történő betűtanításra, egy évszázados harang megkondítására, illetve közös éneklésre az ódon kőlépcsőkön.

Intézményünk 150 éve áll az állami tanítóképzés szolgálatában, egy olyan épületben, ahol igyekszünk megteremteni az összhangot a történelmi hagyományok és a legmodernebb technológia vívmányai között. Ezen a napon megelevenedik a történelem, olyan érdekességekkel szolgálunk, melyeket ebben a formában még sosem mutattunk be.

150 éves történetünk kezdetét az 1868. évi népoktatási törvény határozta meg, amely elrendelte a tanítóképezdék fölállítását. A budai képzőben az országban elsőként,1869 őszén indult meg a népiskolai férfitanítók hároméves, középfokú képzése. Ugyanebben az évben állami tanítónő-képezde is indult – szintén Budán. A tanítóképzés szerkezete az évtizedek múlásával sokszor, sokat változott. A változások kezdeményezői között a budai képző jeles személyiségei mindvégig élen jártak – még ha a háborúk, politikai viharok időről-időre vissza is vetették a fejlődés folyamatát. Az érettségivel és képesítő vizsgával záruló tanítóképzés egészen 1959-ig középfokú maradt. 1959 őszén indult az érettségire épülő, hároméves, felsőfokú tanítóképzés. 1975-től pedig hároméves főiskolai tanulmányokat követően kaptak oklevelet a tanítójelöltek az immár a Budapesti Tanítóképző Főiskola nevet viselő intézményünkben is. A tanítóképzés következő, jelentős változására 1995-ben került sor: a választható műveltségi területekkel bővülő, négyéves tanítóképzés általános bevezetésében intézményünk vezetői, oktatói jártak az élen.

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött: 

16.00-kor kezdődő séta

18.00-kor kezdődő séta

 

A sorozat legutóbbi helyszíne a Planetárium volt, ahova 3 alkalmat is hirdettünk. Beszámolónkat itt olvashatja.

Sorozatismertető

ELTE Alumni
Facebook


53 megtekintés Visites

kedvel

Egyetem Megnyitja Kapuit

ELTE TÓK

Kiss János altb. u. 40. 1126 BUDAPEST

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

pén.,

dec.

11

Adventi est