Designer vegyületek - Alkímia ma

Online
A regisztráció határideje lejárt.
Kapillerné Dezsőfi Rita, a NAV Szakértői Intézet tudományos és technikai igazgatóhelyettese tart előadást az ELTE TTK "Alkímia ma" sorozatában.

A designer vegyületek azok az anyagok, amelyeket meghatározott céllal állítottak elő, ilyen cél lehet például a jogszabályi előírások elkerülése. Az egyik ilyen csoportot a designer drogok jelentik. Természetesen létezik a klasszikus kábítószereknek tiltólistája, a designer drogok azonban a klasszikus kábítószer vegyületek pszichoaktív hatással rendelkező, módosított szerkezetei, amelyek a nemzetközileg elfogadott tiltott anyagok listáján nem szerepelnek. Ebből következően „legálisnak” tekinthetők.

A másik csoport a designer üzemanyagok köre, amely a jövedéki adó megfizetése nélkül előállított üzemanyagot jelenti. A NAV Szakértői Intézetének feladata az analitikai kémia széles eszköztárával a designer drogok és üzemanyagok azonosítása, kiszűrése és ezáltal az illegális tevékenység megakadályozása.

Az ELTE Kémiai Intézet 2007 szeptemberében indította az Alkímia ma programot. A sorozat elsősorban a kémia iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, de a szervezők örömmel látnak mindenkit, aki szeretné nyomon követni a tudományág legfrissebb eredményeit. A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a programsorozat Facebook-oldalán. A kurzus 2009 óta tanárok számára akkreditált harminc órás, térítésmentes továbbképzést is nyújt.

Az előadás a galileowebcast közvetítőcsoport élő adásában tekinthető meg.

Facebook


kedvel
107 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Előadások
Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

csü.

25

ápr.

Egyetem megnyitja kapuit - Trefort-kert

ELTE Trefort-kert

Budapest

ked.

28

máj.

Meet ELTE in Stockholm, Sweden

TBA